Problém s VZP mají i ostatní kraje

19. 2. 2010 9:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeské nemocnice kritizují VZP, že jim snížila oproti minulému roku úhrady. Tvrdí, že problémy mají i ostatní kraje „Myslím, že VZP řeší problém s nedostatkem peněz,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz ředitel nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov Milič Řepa.


VZP tvrdí, že úhrady nesnižuje, platí prý to, co mají nemocnice nasmlouváno. Kde je tedy problém?

Problémem je to, že pojišťovna jednostranně navrhuje strukturu a objem péče, v současné době nehodlá prodloužit smlouvu na činnosti, které naše nemocnice dlouhodobě, efektivně a úspěšně provádějí, například implantace kardiostimulátorů, a které VZP ještě na konci roku poptávala. Navíc, mnoho těchto výkonů již bylo provedeno a nyní není zálohově uhrazeno. Osobně myslím, že VZP řeší problém s nedostatkem peněz, protože při snížených zálohových platbách VZP okamžitě ušetří zhruba 10 miliónů měsíčně.

Protože konečné zúčtování podle vykázané péče probíhá se zpožděním až 18 měsíců, tak bude docházet k úvěrování pojišťovny ze strany nemocnic. Nakonec se může ukázat, že pojišťovna bude doplácet nemocnicím až 120 miliónů ve třetím kvartále 2011. Tyto peníze samozřejmě průběžně v provozu zdravotnických zařízení chybějí.

Máte problémy i s ostatními pojišťovnami nebo jen s VZP?

V tomto případě je to pouze s VZP.

Zaznamenali jste, že by obdobné problémy řešily i jiné nemocnice, v jiných krajích?

Ano, jedná se i o jiné kraje - například Pardubický i Vysočina.

Kraj se chce obrátit na soud, aby předběžným opatřením donutil pojišťovnu zvýšit úhrady na výši minulého roku. Pokusíte se předtím jednat se samotnou pojišťovnou? Nebo jste se o to již pokusili?

Ano, zatím bez výsledku.

Kdy se podle Vás projeví první problémy s nedostatkem peněz?

Situace každé z nemocnic je individuální. Přes úsporné hospodaření ale není nikde peněz nazbyt. Krátkodobě můžeme tíži přesunout na naše dodavatele, při dlouhodobé nerovnováze mezi příjmy a odvedenými výkony budou postiženi zaměstnanci, a co by bylo nejhorší, i pacienti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?