Proč dětská nemocnice v Rakousku?

10. 9. 2008 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Klinika dětské onkologie FN Brno je oficiálně druhým pracovištěm v ČR pro spádovou oblast Moravy a Slezska, kde se provádějí transplantace kostní dřeně u pediatrických pacientů s onkologickým onemocněním. V roce 2006 jsme otevřeli nové transplantační oddělení JIP, kde zajišťujeme péči o transplantované pacienty. Pro cenné zkušenosti z péče o děti v transplantačním programu jsme se dojeli podívat na renomovanou kliniku prof. Gadnera ve Vídni v St. Anna Kinderspital.


Před otevřením nového transplantačního oddělení JIP jsme samozřejmě hledali příležitosti, jak získat co nejvíce informací o péči o tyto pacienty v jiných, i zahraničních zařízeních. Díky naší lékařce, která byla ve Vídni na dlouhodobé stáži, jsme využili možnosti podívat se, vyzkoušet práci, získat velice cenné zkušenosti v péči o děti v transplantačním programu, a to na renomované klinice ve vídeňském St. Anna Kinderspital.

Organizace práce, ošetřovatelská péče, personál

Transplantační jednotka kostní dřeně (TJ) ve Vídni má deset lůžek (jednolůžkové pokoje, tzv. boxy), z toho čtyři jsou přísně sterilní s laminárním prouděním vzduchu a šest s hepa filtrací vzduchu, které zajišťují požadovanou čistotu ovzduší. Na TJ navazuje jednotka intenzivní péče se čtyřmi lůžky. Standardní oddělení a ambulantní trakt se nacházejí v jiném podlaží. Jednolůžkové boxy TJ jsou vybaveny polohovacím lůžkem, stolkem, malou sprchou, příručním prostorem pro ošetřovatelské pomůcky, které jsou přesně specifikovány.

Každý box má tzv. předpokoj, kde je připraven monitor vitálních funkcí, infuzní technika včetně všech ordinovaných léků, infuzí… (centrála je umístěna v sesterně). Pacientovo lůžko je umístěno u průhledné stěny mezi pokojem a předpokojem. Přes tuto stěnu speciálně upravenými otvory procházejí veškeré spojovací hadičky od infuzní techniky a kabely monitoru vitálních funkcí. Personálu slouží do stěny zabudované rukávy, což minimalizuje vstup na pacientský pokoj při zachování kontaktu s pacientem.

Vstup k pacientovi ve sterilním režimu

Pokud vstupujete na pokoj k pacientovi ve sterilním režimu, musíte postupovat následovně: chirurgické mytí rukou a dezinfekce, sterilní plášť, čepice, ústenka, sterilní rukavice. Nyní můžete manipulovat s pacientem - koupání, úprava lůžka, ošetřovatelská péče, péče o centrální žilní katétr a jakákoli jiná manipulace na pokoji. Špinavé prádlo se odkládá na podlahu do pytlů. Z podlahy se nic nezvedá, ta se považuje za nečistou část. Během pobytu u pacienta si několikrát, podle potřeby, vyměňujete sterilní rukavice.

Stejným způsobem přistupuje k pacientovi i ostatní personál a doprovod. Doprovod pacientů je ubytován mimo nemocnici v tzv. McDonald's House, který sousedí s nemocnicí. Provoz domu je hrazen z nadačních a sponzorských prostředků, rodiny přispívají symbolickou částkou. Lze zde ubytovat i celou rodinu malého pacienta, která mu tak může být nablízku. Počet ošetřovatelského personálu je opravdu vyšší, než je zvykem v našich poměrech. Sestry pracují formou ošetřovatelského procesu, sestra se stará o 1-2 pacienty podle aktuálního klinického stavu.

Část ošetřovatelské dokumentace mají precizně zpracovanou elektronicky. Vrchní sestra vede edukační program v péči o centrální žilní katétry, provádí surveillance prostředí, hemokultury od pacienta nejdříve založí do speciálního přístroje Bactec, až v případě pozitivity se odesílají na mikrobiologii. Intravenózní léky jsou připravovány v laminárních boxech za přísně aseptických podmínek. Chemoterapii připravují farmaceuti v lékárně.

Společné vizity

Velice se nám líbily společné vizity sester s lékaři nad dokumentací pacientů. Sestry zde s lékaři společně řeší jednotlivé problémy a stav malých pacientů několikrát denně. Klinika je držitelem Jaci e akreditace. Všichni víme o důležitosti výživy onkologických pacientů. Problémy stravování dětských pacientů při náročné onkologické léčbě se ve Vídni snaží opravdu řešit. Denně si pacient vybírá z nepřeberného množství chutného jídla, zaškrtává si požadavky na stravu podle chuti. Jedná se o jídla, která jsou v našich nemocnicích bohužel zatím pro děti nedostupná, a hlavně, strava je chlazená, balená. Je zaručena její hygienická nezávadnost. Děti se stravují tehdy, kdy mají hlad a chuť.

Podání stravy není časově omezeno. U dětí ve sterilním režimu projde strava těsně před podáním speciálním ohřevem zajištujícím tzv. nízkobakteriální stravu. K dispozici je balená voda, minerálky, kola, džusy, přesnídávky, toto je standardně uloženo v kuchyňce pro potřebu pacientů. Maminky mohou dětem v kuchyni uvařit jejich oblíbená jídla. Pěkné zázemí je vytvořeno i pro personál na oddělení. Jídelna pro zaměstnance nabízí výběr z několika jídel včetně zeleninových salátů a dezertů. V nemocnici platí zákaz kouření, ale pro kuřáky je zařízena kuřárna, aby tajně nekouřili v šatnách a podobně.

Srovnání

Troufáme si říci, že v oblasti léků, zdravotního materiálu, vybavení transplantační jednotky se můžeme srovnávat. Na vysoké úrovni je propracovaná dokumentace i organizace práce, díky Jacie akreditaci. Rakouské kolegyně mají jistě více zkušeností s transplantačním programem a my moc děkujeme, že se o ně s námi podělily. Setkali jsme se zde s českými sestrami, které nám při stáži byly oporou nejen v jazykové bariéře. Do Rakouska šly za zkušenostmi a větším finančním oceněním, jsou spokojené, i když si svoje místo v kolektivu musely zasloužit.

Závěr

Vybrali jsme to nejdůležitější a nejpodstatnější v péči o takto nemocné děti - bariérový ošetřovatelský přístup, mytí a dezinfekce rukou, kvalita ovzduší - hepa filtry, důkladná edukace doprovodu a personálu. Máme vypracovány standardy ošetřovatelské péče a zpracováváme další podle Jacie akreditace, připravujeme edukační materiály a neustále se zajímáme o novinky v tomto oboru. V maratonu získávání poznatků, zkušeností, postupů v péči o pediatrické pacienty v transplantačním programu kostní dřeně jsme prošli pracoviště nejen v Rakousku, ale naše kolegyně byly na stáži v Irsku (pozn. red.: viz článek v některém z dalších čísel Sestry, rubrika Ze zahraničí). Také nám velice pomohla pracoviště v Praze-Motole, Plzni a Interní hematologická klinika v Brně. Děkujeme.


Martina Petlachová, Alice Cetlová, Klinika dětské onkologie FN Brno (petlachova.m@seznam.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?