Proč jít studovat zdrávku?

6. 2. 2017 14:34
přidejte názor
Autor: Redakce

Většina zdravotnických škol v naší republice byla založena po roce 1946. „Zdrávky“ si našly ve své sedmdesátileté historii pevné místo a respekt mezi ostatními odbornými školami.




Po druhé světové válce navázaly zdravotnické školy na tradici tzv. rodinných a sociálních

škol a postupně se profilovaly k dnešním deseti maturitním oborům a jednomu oboru (ošetřovatel) s výučním listem. Zdravotnické školy nejsou pouze důležitým a nezastupitelným „servisem“ pro naše nemocnice, seniorské domy, lékařské ordinace a další zdravotnická zařízení. Připravují totiž dívky, ale dnes už také chlapce, pro práci v dalších klinických a technických oborech. Nejvíce zastoupeným oborem je zdravotnický asistent („sestra“), dále pak laboratorní asistent, asistent zubního technika a v současnosti atraktivní obory masér sportovní a rekondiční a nutriční asistent. Ve více než deseti školách si mohou zájemci vybrat obor zdravotnické lyceum s posíleným zastoupením všeobecně vzdělávacích předmětů (biologie, chemie, matematika), které maturanty nasměrují na zdravotně-sociální nebo pedagogické fakulty. Ti nejlepší pokračují ve studiu na lékařských fakultách. Na zdravotnických školách ale také najdete obory aplikovaná chemie, oční optik, sociální činnost nebo například požární ochrana.

Uplatnění v praxi

Zdravotnický asistent dokonale zvládá ošetřovatelské postupy, poskytuje pacientům preventivní, léčebnou, rehabilitační a dispenzární péči ve zdravotnických zařízeních lůžkového i ambulantního typu. Uplatní se v nemocnicích, poliklinikách, lékařských ordinacích nebo zařízeních sociální péče. Laboratorní asistent se naučí zacházet s biologickým materiálem, zvládá analytické postupy vyšetřovacích metod a obsluhu i údržbu laboratorních přístrojů. Pracuje pod odborným vedením v laboratořích na odděleních transfuzním, hematologie, klinické biochemie, histologie a patologie, mikrobiologie a epidemiologie a dalších. Asistent zubního technika umí v zubních laboratořích pod odborným dohledem zhotovit zubní náhrady a ortodontické pomůcky. Masér sportovní a rekondiční je připraven pro práci ve službách a sportu. Zvládá klasické a alternativní masážní techniky (reflexní a lymfatické), ovládá obsluhu zařízení wellness center a umí aplikovat fyzikální procedury (vodoléčba, teploléčba apod.). Nutriční asistent se uplatní ve stravovacích provozech zdravotnických a sociálních zařízení, zdravotních ústavech, v komunitní péči a podobně. Najde uplatnění i jako odborník v oblasti nutriční a dietetické péče.

Základní ošetřovatelská péče vždy byla, je a také zůstane pro každého pacienta nenahraditelnou, proto jsou nenahraditelné také střední zdravotnické školy.

O autorovi| PhDr. Karel Štix, předseda Asociace zdravotnických škol ČR

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?