Proč jsou pneumokoky nebezpečné zvláště pro nejmenší děti?

24. 7. 2017 11:03
přidejte názor
Autor: Redakce

Imunitní systém nejmenších dětí není dostatečně zralý, aby se uměl vypořádat s napadením organismu pneumokokovými infekcemi. Jednou z možností prevence je očkování v prvním roce života.




Díky vakcinaci dochází ke snížení nosičství v populaci, čímž klesá riziko onemocnění i pro neočkované osoby. Ačkoli jsou vakcíny proti invazivním pneumokokovým onemocněním (IPO) hrazeny zdravotními pojišťovnami, proočkovanost dětí proti pneumokokům průběžně klesá. Vysoká proočkovanost společnosti přitom pomáhá chránit rizikové skupiny, do kterých děti patří.

Podle nejnovějších statistik Státního zdravotního ústavu bylo v roce 2016 zaznamenáno celkem 13 případů IPO u dětí do pěti let. Reálný počet však bývá vyšší, protože ne všechny se podaří diagnostikovat a nahlásit. Pneumokoky se vyskytují ve všech věkových kategoriích, nejzávažnější komplikace ale způsobují u nejmenších dětí a seniorů.

Pneumokoky Pneumokoky (Streptococcus pneumoniae) jsou bakterie kulovitého tvaru, jež běžně osidlují horní cesty dýchací. U jedinců s dostatečně silnou a vyzrálou imunitou obvykle nezpůsobují zdravotní potíže. Pneumokokové infekce se šíří vzduchem. Léčí se antibiotiky, závažné případy však vyžadují hospitalizaci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?