Proč se ambulantní specialisté nestarali dříve?

21. 1. 2011 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Dušan Spáčil v článku „Rezervovaní spojenci odcházejících lékařů“(www.Zdraví.Euro.cz 1/2011) uhodil hřebík na hlavičku, když litoval ambulantní specialisty jako ty, kteří "zaplatí za rebely", bohužel si popletl realitu a napsal to ve zcela opačném smyslu.


Situace, kterou lituje privátní specialisty, že se jim budou tvořit fronty v čekárnách a že kvůli překročeným limitům na poskytování budou nakonec muset část nových pacientů dotovat ze svého, je naopak denní praxí v nemocničních ambulancích a na urgentních příjmech, kde končí všichni ti, kteří se v privátní sféře nedočkají časného termínu k řešení svých obtíží (objednáni za 3 týdny až 3 měsíce) nebo jsou i s minimálními obtížemi bez jakéhokoliv vyšetření či léčby odesláni rovnou do nemocnice.

Tam lékař za tabulkový plat musí zvládnout a definitivně vyřešit jakékoliv množství pacientů bez ohledu na volnou lůžkovou kapacitu a bez možnosti pacienta poslat někomu dál. I nemocnice jede na paušál, je jedno, kolik pacientů ošetřila, jaké množství vyšetření a kolik medikace podala.

Jako primář oddělení 25 let pracující v nemocnici neznám jediného kolegu, který by se, jsa nespokojen a uhoněn „podnikáním“ v ambulantní sféře, z ní vrátil zpět mezi nemocniční kolegy. Naopak, trvá neustálý tok nespokojených lékařů z nemocnic do ambulantní sféry, kde uniknou těm stovkám hodin přesčasové práce, s jejíž pomocí se zmohou na ten průměrný (stejně medii hodně nahoru zaokrouhlovaný) uváděný příjem.

Je ironií, že právě ambulantní lékaři, kteří za třetinu a méně pracovní doby v porovnání s lékaři v nemocnicích mají neporovnatelně vyšší hodinový příjem (jediné objektivní kriterium výše příjmu u lékařského povolání), se nyní nabízejí veřejnými prohlášeními, že se o své pacienty za „odešlé“ nemocniční kolegy postarají.

Proč tak nečinili dosud? Proč se dosud nepodíleli na zajištění služeb v nemocnicích? Na LSPP? Nenutil je k tomu jejich příjem a zvykli si trávit v práci méně než 6 hodin denně a jen 5 dní v týdnu. Moc si přeju, aby nyní ambulantní specialisté a praktičtí lékaři začali zajišťovat péči, za kterou dosud posílali pacienty do nemocnic. Pacientům to ovšem nepřeju, mám s tím z urgentního příjmu za 11 let dosti bohaté negativní zkušenosti.

V témže čísleZdraví.Euro.cz je článek „Kdo může za odchody lékařů“ od p. JUDr. Ing. Jaroslava Staňka. Ten jasně a stručně naprosto přesně vystihuje podstatu problému a mě jen mrzí, že nejsou takové fundované nározy slyšet z médií a z úst ministra zdravotnictví.

P. S. Všechny schopné praktické lékaře a ambulantní specialisty (která asi neznám proto, že služby nemocnic nezneužívají a neulehčují si neindikovaným odesíláním pacientů svou práci) samozřejmě do výše uvedených řádků nezahrnuji, dokážu rozlišovat. To jen pojišťovny platí všem stejně. Vlastně ne. Ty, kteří se starají, vyšetřují a léčí, trestají a strhávají jim.

Může tohle fungovat?

MUDr. Jiří Zika, primář Oddělení urgentní příjem dospělých, FN Motol

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?