Profesor Novotný slaví významné jubileum

27. 5. 2015 9:29
přidejte názor
Autor: Redakce

Přední český dermatovenerolog prof. MUDr. František Novotný, DrSc., oslaví 13. června 90. narozeniny.




Celý svůj odborný život zasvětil profesor Novotný výzkumu, prevenci a terapii psoriázy a atopického ekzému. Prosazoval vždy nové metody a postupy a kladl důraz na komplexní léčebný přístup u kožních chorob. Zavedl řadu nových léčebných metod a postupů. Jako první zavedl v České republice metodu synchronní balneofototerapie, napodobení léčebného pobytu u Mrtvého moře.
Pro své pacienty vytvořil řadu receptur různých kosmetických přípravků a bylinných čajů s léčebným efektem. Kromě toho napsal mnoho edukačních publikací. Podílem na zřízení a chodu denního centra realizoval svůj celoživotní sen aktivního ošetřování pacientů s psoriázou a atopickým ekzémem v ambulantním režimu pod plnou odbornou kontrolou, bez potřeby pracovní neschopnosti a často komplikované a pacienta i jeho rodinu zatěžující domácí péče. Práce patřila až do odchodu na zasloužený odpočinek mezi jeho velké koníčky. Přes své značné vytížení si nacházel čas i na další záliby - malování obrazů i s dermatologickou tématikou, sochaření, numismatiku a houbaření. Největší potěšení mu však dělá psaní knih, jak sám říká „dávání myšlenek na papír“. Je autorem 226 vědeckých prací publikovaných v našem i zahraničním odborném tisku, vydal 12 monografií, proslovil nesčetně přednášek a vědeckých sdělení. Byl pedagogem, který své rozsáhlé znalosti rád předával jak svým spolupracovníkům, tak i studentům lékařských fakult.
V osobě profesora Novotného se naplnil ideál lékaře, který celý svůj život zasvětil svým pacientům. K jejich uzdravování napomáhal nejen svými novými léčebnými metodami, ale i svým trvalým optimismem a pozitivním přístupem k životu. Protože, jak sám říká, „dobrý psychický stav pacienta a jeho důvěra jsou pro léčení kožních chorob důležité“.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?