Projekt IKEM – Proběhni.se

25. 5. 2018 11:20
přidejte názor
Autor: Redakce

Každoročně je v českých nemocnicích hospitalizováno 300 tisíc pacientů se srdečními chorobami. Polovina lidí v Česku na nemoci kardiovaskulárního aparátu umírá. IKEM proto uspořádal preventivní akci Proběhni.se nejen pro své srdce, na níž se zaregistrovalo 904 účastníků. Běh se konal v sobotu 21. dubna v Kunratickém lese.




Závodníci se mohli registrovat k běhu na 6 a 11 kilometrů. Výtěžek z prodeje registrací poputuje na konto Nadačního fondu (NF) České srdce, který podporují přední čeští kardiologové. Ti se také závodu sami zúčastnili.

Závod zahájil ambasador projektu a přednosta Kardiocentra IKEM prof.
MUDr. Jan Pirk, DrSc.: „Onemocnění srdce představují nejčastější příčinu úmrtí v České republice. Nedostatek pohybu je jedním ze závažných rizikových faktorů vzniku ischemické choroby srdeční.“ Mladí kardiologové z NF České srdce při svých cestách do rozvojových zemí pomohli zachránit řadu lidských, převážně dětských, životů. „Při humanitárních misích také odhalili desítky závažných srdečních chorob, na něž by pacienti s omezeným přístupem ke zdravotní péči nikdy neměli šanci přijít,“ doplňuje přednosta Kliniky kardiologie IKEM, prof. MUDr. Josef Kautzner, CSc.
A právě v duchu prevence srdečních onemocnění se nesl celý závod. „Chceme pomáhat také tady v Česku. Proto jsme celý den účastníky běhu seznamovali s nemocemi srdce a jejich prevencí, měřili krevní tlak, hladinu cukru v krvi, natáčeli EKG a učili základní prvky resuscitace.
Touto akcí jsme chtěli upozornit na to, jak důležité je jim předcházet.
Problémy, s nimiž se setkáváme při našich misích, jsou často podobné s těmi, kterými trpí pacienti u nás,“ vysvětluje MUDr. Michal Pazderník, FESC, kardiolog z Institutu klinické a experimentální medicíny a jeden ze zakladatelů NF České srdce.

Proběhni.se je první běžecký závod takového rozsahu, který se na půdě IKEM pořádal. „Jsem velmi pyšný na naše kardiology, kteří se rozhodli v rámci NF České srdce pomáhat nejen v zemích třetího světa, ale i u nás v Česku,“ říká ředitel IKEM MUDr. Aleš Herman, Ph. D.

Děti zaplatily za své startovné na místě 150 Kč, dospělí 700 Kč. Díky vysokému počtu účastníků si Nadační fond České srdce bude moci připsat částku 450 200 korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?