Projekt NewMamma.eu informuje ženy o operacích rakoviny prsu

13. 6. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Kvůli rakovině prsu musí 54 procent pacientek podstoupit jeho amputaci, jež pro většinu znamená velkou psychickou a fyzickou zátěž. Pětina posléze překoná strach, finanční a jiné obavy a rozhodne se pro rekonstrukci prsu.


Mezinárodní projekt NewMamma.eu poskytuje informace pacientkám, které zákrok plánují, i všem těm, které se s rakovinou prsu potýkají. ČTK to sdělil zástupce Česka v projektu Ondřej Měšťák z kliniky plastické chirurgie Nemocnice Na Bulovce.

Ročně se v Česku zjistí kolem 7000 nových případů, rakovina prsu se vrátí až 30 procentům bývalých pacientek. Na podporu boje proti rakovině prsu projde v sobotu Prahou růžový pochod. Jeho účastnice a účastníci mohou koupí trička přispět na výzkum, osvětu i činnost pacientských sdružení.

Za projektem NewMamma.eu stojí kolektiv specialistů ze Slovenska, Maďarska, Polska a ČR. „Cílem je pravdivě informovat, srozumitelně vysvětlit celou proceduru a stát se podrobným průvodcem od vstupní konzultace až po rekonvalescenci a pooperační kontroly. V neposlední řadě tu jde o to dát ženám naději a schopnost vidět pomyslné světlo na konci tunelu,“ řekl.

Podle Měšťáka může každá pacientka prožít kvalitní život. Podmínkou je, aby měla ucelené, přehledné, srozumitelné a snadno dostupné informace po celou dobu své léčby. Většina pacientek podle něj dostatečné informace nemá, přitom právě informovanost a prevence sehrávají důležitou roli.

„Pokud se rakovina prsu odhalí včas, je velmi dobře, téměř stoprocentně léčitelná. Je proto potřeba neustále zvyšovat povědomí o tomto tématu, ukazovat ženám, co toto onemocnění obnáší, jaké jsou léčebné postupy, jejich konkrétní průběh a možná rizika,“ uvedl Měšťák a připomněl, že nové možnosti léčby sice mají velký vliv na uzdravení, důležitá ale je prevence a zodpovědný přístup pacientek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?