Projekt pomoci seniorům má omezit stěhování do ústavů

17. 2. 2010 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
V Česku se chystá projekt, který má zprostředkovat i osamělým seniorům zdravotní a sociální služby v jejich domově. Vychází ze zkušeností tísňové péče, která funguje po telefonu.


Nově má ale ke komunikaci využít televizor napojený na internet. Rozšíření takové péče na dálku a na objednávku by podle jejích zastánců pomohlo prodloužit soběstačnost seniorů a omezit stěhování do ústavů jen na nejnutnější případy. Ušetřil by tak jak systém sociální péče, tak zdravotnictví, říkají.

„Projekt chceme zakomponovat jako jedno z řešení dlouhodobé péče o seniory. Materiál prošel připomínkovým řízením na ministerstvu, očekávám, že během dvou tří týdnů ho dostane vláda,“ podpořila záměr ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Řešit právní a etické stránky

Vláda dostane několik variant, od celoplošného pokrytí prostřednictvím internetu až po pilotní projekt ve vybraném regionu. „Akceptujeme, že vývoj technologií může podpořit seniora v jeho domácím prostředí. Já osobně budu spokojena, když bude spuštěn alespoň pilotní projekt,“ dodala ministryně.

„Nejsem pro budování dalších ústavů, to je ekonomicky náročné a není to pro lidi ideální,“ řekla Jurásková. Zdůraznila ale, že i když vláda projekt podpoří a dá na něj peníze, neznamená to, že se budou rušit LDN, ústavy a domovy důchodců.

Občané závislí zcela na péči nemohou zůstat doma ani při nejlepší vůli a využití moderních technologií.
„Ale byla bych ráda, pokud by se zúžilo spektrum klientů na ty, kteří služby potřebují nezbytně. Bude dobře, když všichni ostatní, kteří při drobné pomoci budou moci být doma, budou doma,“ řekla.

Podle Jana Lormana, ředitele sdružení Život 90, které tísňovou péči provozuje, bude ale ještě kromě financování potřeba vyřešit právní a etické stránky takové služby.

„Je to vstup do soukromí. Pro hlasovou službu přes telefon to máme ošetřené, ale pro obrazovou formu přes obrazovku televize to bude potřeba dořešit,“ řekl.
Slabinou může být i nedostatečné internetové připojení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?