Pronájmem hemodialýzy chce Klaudiánova nemocnice vydělat

9. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mladoboleslavské Sdružení zdravotnických zařízení, pod které spadá Klaudiánova nemocnice, se chystá pronajmout oddělení hemodialýzy. Pronájmem oddělení chce přinést do nemocnice další peníze. Záměr se nezamlouvá tradičně opozici. V rozhovoru to uvedl mluvčí nemocnice Václav Řičář...


Chcete pronajmout oddělení hemodialýzy Klaudiánovy nemocnice, proč?

Zatím je to ve stádiu úvah. Zvažujeme to proto, že po diskusích s firmami, které jsou dodavateli dialyzačních zařízení a roztoků, jsme dospěli k názoru, že pronájmem dokážeme dostat více peněz, než když oddělení provozujeme ve vlastní režii.

Jak to vše nyní funguje?

Dialýza je součástí interního oddělení. Přístroje kupujeme od zastoupení odborné firmy v Čechách. Platíme i opravy přístrojů. Při pronájmu bude firma provozovat hemodialýzu ve vlastní režii.

Tvrdíte, že nyní ročně oddělení vydělá kolem šesti milionů korun. Za pronájem dostanete osm milionů. Sociální demokraté, vaši oponenti, tvrdí, že když více než dva miliony může vydělat soukromá firma, musíte to umět i vy.

Za argumetem stojí částečná neznalost problematiky. My nezvažujeme pronájem kdejaké firmě podnikající v republice ve zdravotnictví. To už tu v minulosti bylo, kdy jsme zboží kupovali přes prostředníky, což výrazně zdražovalo provoz nemocnice. Jednáme přímo s výrobci příslušných zařízení, na kterých je dialýza závislá. Oni neprodávají přes prostředníka, ale vlastně sobě, tedy bez veškerých dalších nákladů, například na marketing. Tyto zisky může realizovat pouze výrobce a to mu umožnuje dát nám ještě větší peníze, než bychom si my sami vlastním provozem vydělali.

DÁLE ČTĚTE:
V Boleslavi pronajmou hemodialýzu firmě
Čistky v Klaudiánově nemocnici?

Kolik takových firem, se kterými jednáte, existuje?

Předběžně jednáme a sondujeme tyto otázky se třemi firmami.

Kdy lze uvažovat o pronájmu oddělení hemodialýzy?

Už jsem jednou řekl, že zatím se o všem teprve uvažuje. Žádné termíny dosud nepadly. Vše je hlavně o výhodnosti podmínek. Nedáváme si časové, ale finanční cíle. Tohle všechno ale musí nakonec schválit vedení Středočeského kraje. Snažíme se připravit vše tak, aby ekonomická výhodnost pro nemocnici byla bez diskuse.

ČSSD je proti mnohým krokům, které se ve zdravotnictví dějí a připravují. Proč tomu tak podle vás je?

Zdravotnictví se bytostně dotýká velkého množství lidí, takže to je určitě velice zajímavá karta z hlediska politiky. Nevím, jestli kritizují pouze Mladou Boleslav, nebo celý Středočeský kraj, škoda, že ale nekritizují celou republiku. My se tady ale snažíme dělat to, co máme - tedy snížit náklady, chovat se k nemocnici jako ke každé rozumné firmě, která musí dělat svoji činnost co nejlépe. V našem případě poskytovat péči pacientům, rozšiřovat se a zkvalitňovat. To, že naším cílem je poskytovat co nejlepší zdravotní péči, neznamená, že se nebudeme snažit šetřit a chovat efektivně.

JIŘÍ MACEK, Boleslavský deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?