Proplácení poplatků končí i na jihu Čech, kraj ušetří miliony

23. 6. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihočeský kraj přestane na konci června hradit regulační poplatky. Tímto rozhodnutím výrazně ušetří, za 17 měsíců, kdy je proplácel, vydal zhruba 100 milionů korun. Do budoucna chce ale v lékárnách prosadit alespoň systém slev a bonusů.


Darovací smlouvy budou v jihočeských krajských zařízeních k dispozici do počátku července, pak si pacient bude muset připravit své peníze.

„Úhradu poplatků jsme schvalovali v naprosto jiné situaci a očekávali jsme, že Sněmovna najde odvahu, aby je zrušila. Jenže to se nestalo,“ uvedla pro DNES náměstkyně pro zdravotnictví Ivana Stráská (ČSSD).

Stejně jako u ostatních krajů, které ke zrušení přistoupily, je i zde jedním z dalších důvodů kritika z Unie. Evropská komise české kraje kárala, že diskriminují pacienty, když za ně platí poplatky jen ve svých zařízeních.

Jihočeský kraj loni za poplatky vydal 67 milionů korun. Na letošek schválili zastupitelé 90 milionů korun. Za období od ledna do dubna požadují nemocnice proplatit 25,2 milionu korun.

Kraj připravuje bonusy

Kraj chce ale i nadále do systému proplácení regulačních poplatků zasahovat, i když bez vynakládání finančních prostředků. „Jsme si vědomi velké zátěže pro některé sociální skupiny, například rodiny s dětmi nebo seniory a to zejména u lékárenských poplatků,“ uvedl pro ČTK hejtman kraje Jiří Zimola (ČSSD).

Stráská proto na jeho žádost připraví ve spolupráci s vedením jednotlivých nemocnic opatření formou slev a bonusů, která by měla zmírnit dopad poplatků za položku na receptu.

„Jde o to, aby lidé v sociální tísni mohli požívat stejných výhod, jaké požívají v lékárnách některých řetězců nebo soukromých společností, nebude to ale z prostředků jihočeského kraje,“ doplnila náměstkyně.
Kraje utratily za poplatky již 600 milionů

Na začátku června se předsednictvo ČSSD dohodlo na tom, že se krajské samosprávy, zřizující zdravotnická zařízení, mají samy rozhodnout, zda přestanou proplácet zdravotnické poplatky, nebo zda je budou proplácet všem bez ohledu na to, kdo zařízení zřizuje.

Předsednictvo ČSSD reagovalo na výhrady EK, podle níž může být proplácení zdravotnických poplatků formou nedovolené veřejné podpory. Kraje ovládané sociálnědemokratickými hejtmany dosud za vracení poplatků utratily přes 600 milionů korun.

O zrušení úhrady poplatků jako první rozhodl 2. června Pardubický kraj a dodneška dalších šest krajů - Moravskoslezský, Zlínský, Karlovarský, Liberecký, Královéradecký a Jihomoravský.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?