Proplácení poplatků posoudí Evropská komise

14. 7. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zaslal k Evropské komisi vyjádření k proplácení regulačních poplatků ve zdravotnictví. Komise se jím nyní bude zabývat a následně rozhodne, jestli zahájí s Českou republikou formální řízení.


Podle něj vyjádření obsahovalo materiály, které zaslaly jednotlivé krajské úřady, kromě Plzeňského a Středočeského kraje.

„Tyto kraje byly vyzvány k zaslání dokumentace a ta bude obratem postoupena Evropské komisi,“ uvedl pro ČTK předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

Většina krajů přestala hradit zdravotnické poplatky od začátku července, jedinými výjimkami jsou právě Středočeský a Plzeňský kraj. V Plzeňském kraji pacienti poplatek nejprve zaplatí a poté případně žádají kraj o jeho vrácení. Od 1. srpna bude stejně postupovat i Středočeský kraj.

Plzeňský systém se ukázal jako jediný, proti němuž nemělo námitky ministerstvo vnitra. To kvůli poplatkům zahájilo s některými kraji správní řízení.

Proplácení poplatků zvýhodňuje krajská zařízení

Poplatky zavedl bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Sociální demokracie ale tuto změnu tvrdě kritizovala, vyhrála volby a v nemocnicích a lékárnách, které pod správu krajů patří, začala poplatky pacientům hradit.

Toto jednání zvýhodňuje právě krajská zdravotní zařízení proti ostatním. O případ se proto začala zajímat EK, která má v oblasti veřejné podpory rozhodovací pravomoc. Podle specialisty na oblast veřejné podpory z České asociace pro soutěžní právo Michaela Kincla nelze názor EK předjímat.

Domnívá se, že záměrem komise bylo právě „pohrozit“ prstem a vyčkat. I v jiných státech EU je financování zdravotnictví podle Kincla do značné míry závislé na veřejných rozpočtech a i tam lze předpokládat určitou kolizi s pravidly pro veřejnou podporu.

„Jen se o ní nahlas nehovoří či o ní Evropská komise nemusí vědět,“ řekl Kincl pro ČTK. Jakýkoliv zásah proti České republice by tak podle něj mohl Evropskou komisi zahltit dalšími stížnostmi z jiných zemí. „Osobně tedy očekávám, že Evropská komise se zrušením poplatků spokojí,“ dodal Kincl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?