Prostějovští lékaři chtějí dát výpověď

27. 10. 2010 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle organizátorů se k deklaraci připojilo čtyřicet procent prostějovských doktorů, což je největší procento v kraji.


Na hlavní prostějovské náměstí a před brány prostějovské nemocnice dorazili včera se svým MUDr.ncákem organizátoři výzvy „Děkujeme, odcházíme“. Lékaři, kteří dojeli ve speciální sanitce, která byla napůl i pohřebním vozem, sbírali skrze svoji deklaraci podpisy pod hromadnou výpověď podanou k poslednímu dni letošního roku.

Protestem chtějí docílit navýšení základního platu pro začínajícího lékaře na 1,5 násobek průměrné hrubé mzdy, pro atestovaného specialistu požadují trojnásobek. Podle organizátorů se k deklaraci už před jejich příjezdem připojilo čtyřicet procent prostějovských doktorů, což je největší procento v kraji.

„Myslím, že požadavky lékařů jsou oprávněné. Zdůraznil bych, že v jejich výzvě nejde pouze o peníze, ale také o způsob dalšího vzdělávání, které by mělo být v kompetenci České lékařské komory,“ reagoval na výzvu Pavel Holík, poslanec Parlamentu ČR a promovaný anesteziolog.

Zároveň upozornil, že případný hromadný odchod lékařů by pro nemocnice i pacienty znamenal katastrofu. Autoři výzvy upozorňují, že peníze v systému jsou, ale problém je v jejich přerozdělování.

„Z praxe odhaduji, že až třetina peněz se zbytečně vyplýtvá na nákup předražené zdravotnické techniky či investic do budov a jejich vybavení, které je nakupováno za mnohonásobně vyšší ceny, než je nutné. Naopak platy lékařů bývají až na posledním místě,“ nechal se slyšet jeden z organizátorů Pavel Vávra, který podle svých slov po deseti letech praxe má základní hrubý plat dvacet šest tisíc korun. Další část jeho příjmů tvoří peníze z přesčasů, k nimž zaměstnavatelé doktory nutí.

„Lékařů je totiž nedostatek, a tak jsme tlačeni k tomu sloužit téměř non-stop,“ podotkl Vávra. Organizátoři, kteří s výzvou objíždějí celou republiku, nebyli do budovy prostějovské nemocnice jako do prvního ze všech zařízení, kam dorazili, vpuštěni. Své podpisy tedy mohli lékaři z nemocnice připojit před branami budovy.

„Chápeme oprávněné požadavky lékařů za vyšší ohodnocení jejich práce, pokud si však někdo jako prostředek k dosažení svých cílů zvolí nabádání lékařů k odchodu do zahraničí, je to věc, kterou nemůžeme ani podporovat, ani tolerovat. Zájem pacientů pro nás v takovém případě stojí výše než zájem lékařů,“ tlumočila stanovisko vedení prostějovské nemocnice Hana Szotkowská, tisková mluvčí holdingu Agel.

Požadavky autorů výzvy, jak jsou nastaveny, nepovažují oslovení lékaři za nereálné.
„Postavení především mladších lékařů je smutné. Není to však problém jednotlivých zaměstnavatelů, chyba je v celém systému. Sám však výpověď ke konci roku nepodám, protože vzhledem ke své odpovědnosti svoji pozici opustit nemůžu,“ nechal se slyšet Aleš Nevrla, primář gynekologicko-porodnického oddělení prostějovské nemocnice. S razantním navýšením platů doktoři pracující v Prostějově však zřejmě počítat nemohou.

„V prostředí, kde ceny péče určují zdravotní pojišťovny a v příštím roce se plánují snížené úhrady proti letošnímu roku, není v silách jednotlivých nemocnic deklarované požadavky splnit,“ vysvětlila Hana Szotkowská. Nedojde však ani ke snížení mezd. „Naopak plníme dohody uzavřené v kolektivní smlouvě, kde je garantován růst platů i v příštím roce,“ uzavřela Szotkowská.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?