Prostor pro úplatky zůstává. Jen pár nemocnic umožní příplatky za lepšího lékaře

30. 5. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Od června si mohou pacienti za příplatek vybrat svého operatéra či porodníka. Ale jen na papíře. V reálu jim takovou možnost nabídne jen zlomek z celkového počtu českých nemocnic. Lékaři se začali bát, že jim ze současných úplatků zbyde mnohem méně peněz.


Zajistit si konkrétního porodníka nebo operatéra půjde ve většině nemocnic i do budoucna jedině protekcí či úplatkem. Vyplývá to z rozsáhlé ankety HN, podle které z padesáti oslovených nemocnic počítá s možností připlatit si na špičkového lékaře jen pět.

Teoreticky to přitom má být možné už od pátku. Ministerstvo zdravotnictví k tomu po poradě s právníky vydalo pokyn. Proti ceníkům s jasně danými sazbami se však najednou staví samotní lékaři.

„Z diskusí na primářských poradách vyplynulo, že ze strany klinik po tom není poptávka,“ říká Martin Šalek, mluvčí Nemocnice Na Bulovce. A podobné to je na všech špičkových pracovištích.

Z přednostů oddělení, která se objevila na předních místech žebříčku HN porovnávajícím jejich prestiž a kvalitu péče, nepodporuje legální připlácení za lékaře nikdo. Původně to přitom byli právě lékaři, kteří za ministrem Leošem Hegerem s návrhem přišli.

„Pamatuji si, že lékaři úpravu ještě během akce Děkujeme, odcházíme vehementně požadovali. Teď si ale asi řada z nich řekla, že by tím přišli o výhodu, kterou z netransparentního vztahu s pacientem v šedé ekonomice mají,“ komentuje obrat ministrův náměstek Petr Nosek a naráží tím na to, že když se úplatky změní v příplatky, zbude z nich doktorům méně.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?