Protestní akci v Lounech přihlížela jen hrstka lidí

31. 7. 2010 8:58
přidejte názor
Autor: Redakce
Shromáždění svolalo sdružení Severočeši.cz. Členové kritizovali například to, že radnice podle nich investuje do komunikací, místo aby se starala o zdravotnictví.


Jen několik málo desítek občanů přihlíželo tento týden protestnímu shromáždění, které uspořádala lounská organizace sdružení Severočeši.cz. Lounští Severočeši v čele s Petrem Srkalem, který na jaře proslul mj. hádkou se starostou Loun v jeho kanceláři, kterou si natáčel na kameru a později umístil na internet, protestovali za zlepšení zdravotní péče ve městě a také proti vybudování okružní křižovatky na Suzdalském náměstí. Desítky milionů by radši vložili na zavedení nepřetržité úrazové ambulance. Jejich cílem je zastavit tento projekt, tak aby o něm rozhodovalo nové zastupitelstvo až po říjnových volbách.

„V době, kdy se obyvatelé Loun a spádových obcí dovolávají zdravotní péče shodné před uzavřením nemocnice a kdy už je zaznamenáno úmrtí v důsledku jejího zanedbání, je takové plýtvání prostředky města naprosto trestuhodné,“ píší v petici.

Argumentují přitom proinvestovanou částkou bezmála 75 milionů, z toho podíl města činí 38 milionů korun. Na projektu se částečně podílí také kraj.

Skutečné náklady budou ale v konečném důsledku pravděpodobně nižší. „Uváděné částky jsou náklady podle projektanta, skutečné náklady budou nižší. Podle letošních cen by vycházely na zhruba 60% uváděných částek, alespoň takto letos dopadá drtivá většina výběrových řízení,“ reagoval starosta Loun Jan Kerner (ODS).

Klíčový bod pro celé město, říká starosta

Projekt neřeší jenom kruhovou křižovatku. „Akcí se na mnoho desítek let dopředu řeší rozsáhlé území před hradbami, které bylo dříve křižovatkou dvou silnic první třídy a které má pro město mimořádný význam jako zázemí historického centra.

Navržené řešení obsahuje čtyři parkoviště, 11 přechodů pro chodce, chodníky, autobusové zastávky, nové napojení tří velkých obytných domů, cyklostezky, a řadu dalších doplňků. Jde o jeden z klíčových bodů města, denně tudy projdou tisíce lidí,“ vysvětlil starosta.

Zároveň odmítá tvrzení o úmrtí v důsledku zanedbání zdravotní péče. „Je to mýtus, který Severočeši šíří podle hesla, že stokrát opakovaná lež se stane pravdou,“ dodal k textu této petice.

Zdravotní péče lidem chybí

Kromě křižovatky se mluvilo také o zdravotnictví. Je zřejmé, že lidem ve městě akutní péče chybí a se současným stavem, který nastal po uzavření chirurgie a interny v soukromé nemocnici, nejsou spokojeni. „Město říká, že jedná, ale přitom výsledek není žádný,“ pronesl mimo jiné starosta obce Brodec Pavel Beneš.

Radnice o rozšíření hodin chirurgické ambulance usiluje, ale jak přiznal starosta, nejde to tak rychle, jak si představoval. „Zavedení soukromých praxí MUDr. Zasadila a MUDr. Rajzíka si vyžádalo více času a administrativních komplikací, než si kdokoli dokázal představit. Realisticky vzato budu moc rád, pokud se něco podaří rozjet během podzimu, ale určitě to nebude 24hodinová služba,“ připustil Jan Kerner s tím, že v srpnu má proběhnout další jednání s VZP.

Protestní akce začala v 15 hodin, ale už po půl hodině pomalu končila. Nepřišlo totiž tolik lidí jako na první protestní shromáždění, které se konalo v dubnu, kdy se zúčastnily stovky lidí. Tehdy ho ještě pomáhala organizovat lounská KSČM. „Dozvěděla jsem se o tom na poslední chvíli, nebyla vůbec žádná propagace. Jsem tu, abych podpořila zlepšení zdravotní péče. Je nepředstavitelné, aby si sanitky na cestě předávaly pacienty nebo až cestou se domlouvaly, kam s pacientem pojedou,“ řekla jedna z návštěvnic. Na akci mohli lidé podepsat dvě petice, a to za zlepšení zdravotní péče a proti výstavbě kruhové křižovatky na Suzdalském. Příliš se jich ale ve srovnání s dubnovým protestem ke stolku s petičními archy nehrnulo.

Lounští Severočeši se chystají na podzim v nadcházejících komunálních volbách kandidovat do zastupitelstva.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?