Protestující lékaře už podporuje jen třetina lidí

6. 1. 2011 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocniční lékaře, kteří podali výpověď a chtějí hromadně k 1. březnu odejít, už podporuje jen třetina lidí (32 %), ačkoli na začátku jejich protestu před devíti měsíci to bylo 74 procent.


Vyplývá to z internetového průzkumu agentury SANEP, který byl zveřejněn na internetu. Právo ho má k dispozici.

Zatímco v březnu loňského roku, kdy akce Děkujeme, odcházíme byla vyhlášena a lékaři zveřejnili, že chtějí výrazně přidat až na trojnásobek průměrného platu v zemi (72 tisíc), je v tomto úmyslu podporovaly téměř čtyři pětiny dotázaných, na konci loňského a na začátku letošního roku už to byla jen jedna třetina. A to se výzkumu zúčastnilo 10 208 respondentů.

„Pevně věřím, že drtivá většina veřejnosti, pokud bude mít přístup k pravdivým argumentům, tak pochopí, že svou akcí chceme vlastně české zdravotnictví pacientům zachránit,“ komentoval výzkum pro Právo Martin Engel, předseda Lékařského odborového klubu, který akci Děkujeme, odcházíme organizuje. Výpověď už podalo přes 3800 nemocničních lékařů, ale někteří už ji stáhli zpět.

Vedení nemocnic nyní s lékaři jedná a připravuje i krizové scénáře pro případ, že by své výpovědi zpět nevzali.
Dvě třetiny dotázaných se domnívají, že nátlak na vládu není v souladu s lékařskou etikou, a téměř 44 procent dotázaných se cítí v ohrožení života v případě, že lékaři z nemocnic odejdou.

Názor, že by vláda měla vyhovět nespokojeným lékařům a učinit vše pro to, aby vzali své výpovědi zpět, sdílí 38,4 procenta, opačného názoru je 48,7 procenta.

S omezením péče se budou krátit peníze

Téměř 70 procent dotázaných má názor, že nespokojení lékaři zneužívají skutečnosti, že jejich hromadným odchodem může dojít ke kolapsu nemocnic.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chce se zdravotními pojišťovnami dojednat, aby nemocnice, kde po 1. březnu bude lékařů výrazně méně a péče se tak omezí, dostávaly i méně peněz. Ušetřené peníze by pak šly na zvýšení úhrad těm zdravotnickým zařízením, kterým naopak pacienti přibydou, protože budou poskytovat péči v plném rozsahu.

Heger chce také jednat s pojišťovnami o tom, aby snížily příděl prostředků do fondů prevence a provozních fondů zdravotních pojišťoven.

Ušetřené peníze mají opět jít na hrazení zdravotní péče. To může pro pojišťovny znamenat, že už nebudou poskytovat svým klientům například vitaminy nebo příspěvky na brýlové obroučky apod. Dotknout se to může i příspěvku na nepovinné očkování.

Ne každého vezmou zpět

Ředitelé nemocnic, které Právo oslovilo, mj. uvedli, že budou usilovat o to, aby lékaři vzali výpovědi zpět, ale ne u všech. S některými se totiž i rádi rozloučí, protože jejich výkon nebyl stoprocentní a k jejich práci byly připomínky. Zatím ale nechtějí být konkrétní s odůvodněním, že prioritní je zajištění lékařské péče.

Proto také například ve středočeských krajských nemocnicích by chybějící lékaře částečně mohli nahradit záchranáři. Například deset anesteziologů je připraveno sloužit na odděleních ARO v Kolíně a Kladně. Uvažuje se i o modelu, který je v zahraničí běžný: tam se anesteziolog na centrálním sále stará o několik pacientů současně.

Heger bude v pátek jednat s řediteli fakultních nemocnic. Protože v nich nejsou odchody vzhledem k počtu lékařů nijak dramatické, mohli by lékaři vypomáhat i v menších nemocnicích, kde situace bude zřejmě vážnější.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?