Protesty v Hradišti pokračují: lékaři volají po odvolání ředitele

22. 3. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Pod ředitelem nemocnice v Uherském Hradišti Antonínem Karáskem se nebezpečně houpe židle. Lékaři i opoziční poslanci požadují jeho odvolání. Prý porušuje předpisy a své zaměstnance psychicky terorizuje.


Akce Děkujeme, odcházíme má v Hradišti nevídané pokračování. Lékaři začali sepisovat petici na odvolání ředitele.

Vedení této nemocnice bylo jediná v České republice, které nechtělo stáhnout lékařům výpovědi, nakonec to ředitel udělal, ale lékaři ztratili nárok na věrnostní příspěvek na penzijní připojištění.

Nyní místní lékaři tvrdí, že se ředitel snaží dříve rebelující zdravotníky přinutit k výpovědi. „Otevřeně řekl, že musí zničit hnízda rebelie, že dále s nimi nepočítá a nejsou pro něj důvěryhodní,“ tvrdí zdravotníci v prohlášení.

Porušuje organizační řád

Karásek také prý rozhodl o tom, že primáři ARO a chirurgie nebudou rozepisovat pohotovostní služby. Místo nich to teď dělá náměstkyně pro léčebně preventivní péči Andrea Brucknerová. Tím ředitel podle lékařů porušuje organizační řád nemocnice.

Ředitel se k aktuální situaci nechtěl příliš vyjadřovat. Obvinění lékařů ale odmítá. Po nemocnici tedy kolují podpisové archy za Karáskovo odvolání. Podle odboráře a lékaře Petra Vysloužila nejde o aktivitu místního lékařského odborového klubu.

„Přišel za mnou jeden primář, zda jej podepíšu. Podepsal jsem. Ale jde čistě o iniciativu lékařů,“ poznamenal. Podle Gazdíka petici za odvolání Karáska podepsalo již na 60 lékařů ze zhruba 200. „Počítají s tím, že toto číslo bude vyšší než 100. Prohlášení podepisují primáři, lékaři, zdravotní sestry,“ doplnil.

Opozice se přidala na stranu lékařů

Odvolání Karáska chtějí také opoziční poslanci, zástupci Starostů a nezávislých (STAN) a KSČM. Podle nich Karásek destabilizuje odborné zázemí nemocnice a ohrožuje kvalitu zdravotní péče. Začal totiž najímat lékaře ze Slovenska, kteří podle opozičních poslanců pracují bez zákonné doby na odpočinek.

Podle informací KSČM jde i o více než 60 hodin nepřetržité práce. „Zahraniční lékaři najímaní na služby dostávají za práci významně lepší finanční ohodnocení než kmenový personál nemocnice. Jejich hodinová mzda dosahuje 500 Kč,“uvedl poslanec, krajský opoziční zastupitel a člen dozorčí rady nemocnice Petr Gazdík (STAN).

Jeho slova potvrdila i stranická kolegyně, poslankyně a krajská opoziční zastupitelka Alena Hanáková

Protestní akci Děkujeme, odcházíme v Uherském Hradišti podepsalo 45 lékařů včetně některých primářů. Nemocnice pak jako jediná v republice nechtěla protestující lékaře vzít automaticky zpět.

Nakonec se odboráři s ředitelem domluvili a nastoupili na stejná místa, ale za cenu ztráty věrnostního příplatku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?