Zákon počítá i s omezením prodeje cigaret. Česko je stále zemí s nejbenevolentnějšími protikuřáckými pravidly, a také jedinou, kde mohou fungovat i jen čistě kuřácké restaurace.
O tom, jestli se v restauracích může kouřit, nebo ne, si podle současných pravidel mohou rozhodnout jejich majitelé sami. Rozhodnutí, jestli bude restaurace nebo kavárna nekuřácká, je tak dnes věcí podnikatelského záměru.
Zatímco ve větších městech mají dnes už lidé na výběr, na venkově stále vítězí spíš kuřácké prostředí. Zákazem kouření v restauracích a barech ale navrhované změny nekončí. Zákon počítá i s omezením prodeje tabákových výrobků, například by se už cigarety nedaly koupit v automatech.
Aby byly povinně všechny restaurace nekuřácké, se zatím žádnému z politiků nepodařilo prosadit. Současný ministr zdravotnictví to chce zkusit znovu, a to tak, že opráší návrh svého pravicového předchůdce.
„My jsme skoro celý zákon přijali za svůj, předpokládáme, že protikuřácký zákon budeme předkládat s úplným zákazem kouření v restauracích. Bude ale hodně záležet na diskuzi v Poslanecké sněmovně,“ řekl Němeček.
Podporu má zákon i mezi jeho koaličními partnery. „Naši kolegové poslanci-kuřáci včetně mě jsou připraveni jít k úplnému zákazu kouření,“ řekl předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.
Naposledy zákon narazil loni v březnu, neshodla se na něm ani celá tehdejší koalice. Na vládu se pak kvůli jejímu pádu ani nedostal. Jeden z nejčastějších argumentů proti zákonu bylo omezování vlastnických práv provozovatelů. „Chtěli bychom zpřísnit zákony, aby ochrana nekuřáků byla větší,“ poukázal naopak na argument pro zavedení zákona Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).
První český protikuřácký zákon z roku 2006 omezil například kouření ve školách, na úřadech nebo zastávkách. Další zákon z roku 2010 přidal povinnost označovat, jestli je restaurace kuřácká, nebo má oddělené prostory. Zároveň zmírnil pravidla na zastávkách, zákaz platí už jen v zastřešených částech.
Kouřit v restauraci potřebuje k životu jen 9 procent lidí
Kouření v restauracích je důležité jen pro devět procent Čechů a Češek, jak vyplývá z průzkumu Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a společnosti Ipsos. Jen čtvrtina kuřáků a kuřaček přitom chodí do hospod, barů či klubů proto, že si tam může zapálit.
Celý článek najdete na serveru ČT 24 nebo ZDE.