Protonové centrum podá žalobu na VZP, zvažuje i trestní oznámení

6. 3. 2013 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Soukromé Protonové centrum dá žalobu na ochranu dobrého jména a zvažuje i trestní oznámení pro pomluvu na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) kvůli zprávě, že zadržuje pacienty od léčby. ČTK to v reakci na už druhé trestní oznámení, které dala v pondělí VZP, řekl zástupce centra Vladimír Šulc.


VZP neuznává dokument, který garantuje centru 15 let miliardu korun ročně za léčení rakoviny protonem. První trestní oznámení dala VZP před dvěma týdny.

„Proton Therapy Center Czech s.r.o. se bude bránit nepravdivým informacím obsaženým v tiskové zprávě VZP ze 4. března 2013 žalobou na ochranu dobrého jména právnické osoby. Zvažujeme a v současné době nemůžeme vyloučit ani podání trestního oznámení pro pomluvu,“ sdělil ČTK právník centra Lukáš Michna.

Centrum nemá smlouvu s žádnou zdravotní pojišťovnou, léčilo na účet zdravotního pojištění dva české pacienty bez smlouvy. Léčbu uhradily Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra a Vojenská zdravotní pojišťovna pojištěncům, u nichž odborníci potvrdili, že jiná možnost pro ně není.

VZP má již také jednu pacientku indikovanou k léčbě protony, zatím porovnává náklady na léčbu v pražském centru a ve stejném zařízení v Mnichově, kam už léta posílá své pojištěnce na ozařování protony.

Podle VZP někteří zaměstnanci pražského centra mylně informují pacienty, že protonové záření je pro ně jediná vhodná léčba a že musejí počkat, dokud se firma nedohodne s VZP na proplácení. Jiná vhodná léčba se tak oddaluje, řekl ČTK mluvčí VZP Jiří Rod k trestnímu oznámení na centrum kvůli neposkytnutí pomoci a těžkému ublížení na zdraví z nedbalosti.

„Podle VZP vše nasvědčuje tomu, že společnost Proton Therapy Centrum dává před zdravím pacientů přednost tomu, aby nepřišla o potenciální klienty, a tedy o své zisky,“ uvedla VZP v prohlášení. Pokud se podle ní prokáže, že pro tyto nemocné existuje jiná než protonová léčba, nese centrum plnou odpovědnost za zdraví pacientů.

Zástupce centra Šulc ČTK řekl, že do 18. února nebyl znám postoj VZP ke způsobu indikování pacientů k léčbě protonem. Pacienti se obraceli na centrum přímo, nebo je tam odesílali lékaři z komplexních center. Protonové centrum pak vhodnost terapie schválilo nebo zamítlo. Pokud byla léčba protonem doporučena, odeslalo žádanku VZP o úhradu, aby ji revizní lékař schválil či zamítl.

„Protože však VZP pravděpodobně nedisponuje kapacitami schopnými posoudit vhodnost použití protonové terapie, došlo na její straně ke značným prodlevám v řádu zhruba šesti týdnů,“ podotkl Šulc. Na žádost VZP, aby centrum neposílalo žádanky, ale posílali je lékaři komplexních center, vrátilo Protonové centrum pacienty do těchto komplexních center. „O dalším postupu ve věci úhrady léčby u nich dodnes nemáme informace,“ dodal.

Protonové centrum minulý týden na tiskové konferenci uvedlo, že na léčení čeká už dva měsíce 35 českých pacientů. Centrum má kapacitu ročně léčit až 2500 pacientů. Ze zhruba 35.000 lidí, kteří jsou každý rok indikováni k léčbě zářením, lze podle českých onkologů většinu léčit se stejně dobrými výsledky klasickým ozařováním, které je levnější. Léčba protony tak je podle nich vhodná nanejvýš pro stovku pacientů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?