Protonové centrum se pře se ZPMV o miliony

12. 7. 2016 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Protonové centrum v Praze (PTC) obvinilo Zdravotní pojišťovnu ministerstva vnitra (ZPMV), že neuhradila „několik milionů za léčbu svých klientů". Pojišťovna obvinění odmítá jako „lživý útok“ a zvažuje podání trestního oznámení. Příčinou sporu je doposud neuzavřená smlouva pro letošní rok.


„ZPMV ČR dluží částku několika milionů korun za léčbu pacientů a navíc již více než půl roku blokuje snahu PTC uzavřít smlouvu dle platné Vyhlášky. Zdravotní ředitelka ZPMV Cimalová trvá na platbě jen 85 % z vyhláškové ceny za protonovou léčbu a podmiňuje taktéž podepsání smlouvy dohodou o narovnání, kde požaduje jednostranně smazat svoje závazky. O uzavření nové smlouvy jedná PTC s pojišťovnou ministerstva vnitra již více jak půl roku. Na tento stav je pojišťovna opakovaně upozorňována. Některé pohledávky jsou starší než dva roky,“ uvedlo PTC ve svém prohlášení.

To ale největší zaměstnanecká pojišťovna rozporuje: „ZPMV ČR nemá vůči PTC žádný dluh za léčbu protonovým zářením, která je hrazená z veřejného zdravotního pojištění. ZPMV ČR proto důrazně odmítá tento lživý útok PTC a zvažuje podání trestního oznámení,“ uvedla pro naši redakci tisková mluvčí ZPMV Hana Kadečková.

Pojištěnci opět rukojmími

Do konce loňského roku měla ZPMV s PTC uzavřenou řádnou smlouvu o úhradě zdravotní péče, pro letošní rok ji ale PTC odmítlo pojišťovně prodloužit a na nové se již subjekty nedohodly. „Smlouvu PTC navzdory snaze ZPMV ČR odmítlo prodloužit. Tato situace vyvolává dojem, že PTC se z pozice nesmluvního subjektu chová účelově s cílem získat co největší finanční prospěch na úkor veřejného zdravotního pojištění,“ uvedla mluvčí Kadečková.

Pojišťovna nyní u protonové léčby požaduje úhradu 85 % ceny, která je stanovena pro režim nesmluvního partnera. To ale odmítá PTC, které argumentuje tím, že 85 % ceny je podle vyhlášky stanoveno pouze pro neodkladnou péči, a upozorňuje, že noví pacienti ZPMV budou přijati k léčbě za podmínek 100% úhrady léčby předem, a to v cenách pro nesmluvní partnery. Protonové centrum odmítá „nést zodpovědnost za situaci, do které ZPMV dostává své pojištěnce“.

„Je politováníhodné, že si bere za rukojmí těžce nemocné pojištěnce, kterým pojišťovna protonovou léčbu schválila a garantuje její úhradu podle platného práva,“ rozhořčuje se mluvčí ZPMV Kadečková

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?