Prověřování tkáňové banky ještě neskončilo

21. 9. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Již zhruba rok prověřují policejní specialisté podezření, že tkáňová banka Fakultní nemocnice Brno byla zapletena do nezákonného vývozu lidských tkání. Bližší informace o šetření však odmítají uvést...


Brno -

“ Na pokyn Městského státního zastupitelství v Brně nemůžeme prozatím k případu poskytnout žádné informace,“ uvedl Zdeněk Zelenka z policejního prezidia. Podle brněnského státního zástupce Iva Hahna jde o velmi citlivé téma.

„A není vhodné zbytečně rozviřovat veřejné mínění, které by se nakonec mohlo obrátit proti tak záslužné věci, jakou zákonné transplantace jsou,“ sdělil pouze Hahn.

Původně se případem zabýval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Policie vloni na podzim navštívila i Fakultní nemocnici Brno a vyžádala si ekonomické doklady o činnosti tkáňové banky, vývozu a nákupu materiálu.

Ředitel nemocnice nepopřel, že mezi vyšetřovanými byl i vedoucí lékař banky, kterého do vyřešení celého případu odvolal z funkce.

“ Trestní oznámení nebylo podáno na nemocnici ani na členy jejího vrcholového vedení. Zdali je v souvislosti s tímto případem vyšetřován nějaký náš zaměstnanec nebo jak vyšetřování pokračuje, nejsem informována,“ sdělila 20.9. mluvčí nemocnice Anna Nesvadbová. Dočasně odvolaný primář zůstává nadále řadovým lékařem nemocnice.

Tkáňová banka je vysoce specializované pracoviště. O tom, komu byl biologický materiál, jako tkáně nebo buňky, odebrán a jakým způsobem se s ním naložilo, se vedou podrobné záznamy.

Jak dárce, tak příjemce by z nich měli být jasně identifikovatelní. V případě, že pro svého pacienta nemají vhodný materiál, se české nemocnice mohou obrátit na zdravotnická pracoviště v zahraničí.

Rovnost

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?