Provozovatelem záchytky v Praze bude příspěvková organizace města

21. 11. 2012 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Hlavní město chce převzít provoz protialkoholní záchytné stanice, která sídlí v Nemocnici Na Bulovce. Zařízení, které nyní provozuje Bulovka a Praha na její provoz platí více než 12,5 milionu korun, by nově spravovala městská poliklinika. Většinu klientů záchytky tvoří bezdomovci a neplatiči. Praha doufá, že převzetím záchytky zefektivní její provoz. S převzetím včera souhlasili radní hlavního města, novinářům to řekl náměstek primátora Ivan Kabický (ODS).


Radní dnes schválili ukončení smlouvy s Bulovkou k 31. prosinci 2012. Od ledna by pak provoz převzala poliklinika, podle Kabického ale bude přesný termín převzetí záviset na dohodě obou stran. Praha osloví současné zaměstnance záchytky, jestli chtějí zůstat.

„Slibujeme si od toho zkvalitnění provozu a vyšší efektivitu. Budeme se starat o vlastní budovu, kterou jsme nemocnici svěřili,“ řekl novinářům Kabický. Praha doufá, že převzetím také sníží náklady na provoz záchytky. „Za jednoho klienta nyní Praha platí nemocnici 1780 korun, přitom většina klientů poplatek nezaplatí,“ dodal náměstek. Podle něj převzetí záchytky souvisí i se záměrem Prahy převzít v budoucnu celou Nemocnici Na Bulovce do své správy.

Záchytka začala v nemocnici Bulovka fungovat v roce 2004. Od té doby se každoročně zvyšuje počet klientů záchytky a prodražuje se její provoz. V roce 2006 zde bylo 3700 klientů, o čtyři roky později už téměř 4700, vyplývá z materiálů pro jednání rady, které má ČTK k dispozici.

Klienty záchytky přitom tvoří z 89 procent lidé bez přístřeší, sedm procent jsou cizinci především ze zemí bývalého východního bloku. Většinou jde o neplatiče.

Provoz jediné záchytky v hlavním městě bude dál pokračovat v pavilonu Nemocnice Na Bulovce, který je v majetku Prahy. Novým provozovatelem bude Městská poliklinika Praha, která sídlí ve Spálené ulici. Město kvůli tomu poliklinice navýší dotaci na provoz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?