Prozatímní ředitelkou PN v Dobřanech je Jarmila Hráchová

23. 6. 2015 13:15
přidejte názor
Autor: Redakce

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček jmenoval Jarmilu Hráchovou, která v nemocnici působila jako primářka, poté, co odvolal bývalého ředitele nemocnice Vladislava Žižku.




Jak ministerstvo zdravotnictví oznámilo, úřad vyhlásí výběrové řízení, ze kterého vzejde nový ředitel. Ve výběrové komisi budou mít zastoupení i zaměstnanci dobřanské nemocnice.
Ředitel Žižka byl ministrem odvolán poté, co bývalý pacient psychiatrické nemocnice usmrtil po propuštění ze zařízení mladou ženu. Vrah už je za svůj čin stíhán. Propuštění ředitele z funkce vzbudilo velký odpor zaměstnanců nemocnice v Dobřanech. Sepsali prohlášení, ve kterém se razantně vymezují vůči spekulacím, jež obviňují ředitele ze zanedbání povinností.

Dodržování zákona

Zaměstnanci upozorňují na to, že labilní muž, který spáchal vraždu na konci května, byl z nemocnice propuštěn již tři měsíce před činem. „Během hospitalizace byl důkladně vyšetřen zkušenými odborníky s použitím všech dostupných relevantních metod. Zákon neumožňuje nedobrovolně držet pacienta v psychiatrickém zařízení, pokud důvody k tomu pominuly, tedy pokud není pacient nebezpečný sobě nebo okolí, podle nejnovější právní úpravy dokonce bezprostředně. Nemocnice je povinna takového pacienta bezodkladně propustit,“ hájí rozhodnutí svého ředitele zástupkyně zaměstnanců.
Pracovníci nemocnice dále upozorňují, že v podmínkách České republiky nemá soud možnost nařídit léčbu, dokud labilní osoba nespáchá trestný čin. Dochází tedy k tomu, že se pouze čeká, až daný čin spáchá, přestože jím například pravidelně vyhrožuje svému okolí. „Psychiatrická nemocnice Dobřany postupovala striktně podle zákona, který jí jiný postup neumožňoval,“ tvrdí se v prohlášení. Zaměstnanci vidí chybu zejména v nedostatečných právních úpravách, nedostatečné informovanosti veřejnosti a absenci systému kontrol osob s vážnými duševními poruchami.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?