Průduškové byliny

15. 3. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Chladné období roku s sebou přináší nachlazení a s ním spojený kašel a záněty horních cest dýchacích. I zde nám mocná příroda přichází na pomoc se svými bylinkami. Mateřídouška, truskavec, fenykl, máta, jitrocel, divizna, prvosenka či lékořice – ty všechny jsou nám připraveny pomoci.

Při potížích s průduškami musíme shánět bylinky, které usnadňují odkašlávání, zklidňují podrážděnou sliznici dýchacích cest a posilují imunitní systém. Využití léčivé síly bylin je možnost, jak se vyhnout nezbytnosti používat léky chemické, které občas mívají i vedlejší účinky. Je nutné mít na paměti, že léčba bylinami je sice mírná, nenásilná, ale také dlouhodobá. Není to jen pití čaje, nýbrž i používání mastí, zábalů, koupelí a užívání tinktur .

Bylinné kapky

Kapky směsi z natě mateřídoušky, máty peprné a truskavce, z fenyklu, květu slézu, listu jitrocele, květu divizny a prvosenky a kořene z lékořice působí příznivě na dýchací ústrojí. Jsou vhodné při kašli, nachlazení, jsou účinným léčebným prostředkem při průduškových potížích. Dávkování: 2× denně 20 kapek

Průduškový elixír

Vhodný pro dýchací cesty a průdušky. Významný doplněk výživy obsahující byliny, které byly dříve součástí potravy na dobrých pastvinách. Obsahuje tekuté výtažky anýzu, fenyklu, jitrocele, kaštanu, prvosenky, tymiánu a echinacey.

Čaje

Pití čajů z uvedených bylin působí preventivně proti nemocem z nachlazení, ale i podpůrně při onemocněních dýchacích cest, při zahlenění, kataru průdušek, při kašli a rýmě, bolestech v krku, při chřipce i angíně. Čaje obsahují tradičně používané byliny při nachlazení jako květ bezu černého (Sambuci flos) a lipový květ (Tiliae flos), které podporují pocení. Z dalších bylin je to komonicová nať (Meliloti herba), která účinně zklidňuje podrážděné sliznice, a kozlíkový kořen (Valerianae radix), jenž má celkové zklidňující účinky na organismus. Nať dobromysli (Origani herba) má antibakteriální účinky a také usnadňuje vykašlávání. Proskurníkový kořen (Althaeae radix) obsahuje slizové látky, které zklidňují a tlumí dráždivý kašel, usnadňují vykašlávání a působí proti zánětům v dutině ústní a krku. Také anýzový plod (Anisi fructus) podporuje vykašlávání a uvolňuje hleny. Jitrocelový list (Plantaginis folium) v průduškovém čaji obsahuje glykosid aukubin a slizové látky, které mají antibakteriální účinky a podporují odkašlávání.

Vykašlávání pomáhá a hleny uvolňuje i lékořicový kořen (Liquiritiae radix). Má rovněž antibakteriální a antivirové účinky. Odkašlávání také zlepšuje prvosenkový kořen (Primulae flos). Tymiánová nať (Thymi herba) podporuje vykašlávání, uvolňuje průdušky a má i antibakteriální účinky. V Müllerově čaji na posilnění imunity je rooibos (Aspalathi folium) a kořen třapatky nachové (Echinaceae radix), které povzbuzují imunitní systém.

Čaj Devatero bylin

Bylinná směs podporuje funkci horních a dolních cest dýchacích, zlepšuje odkašlávání a působí dezinfekčně na horní cesty dýchací. Zvyšuje produkci průduškového sekretu a usnadňuje odkašlávání.
Složení: účinné složky ve 100 g: heřmánek pravý – květ, mateřídouška úzkolistá – nať, sléz přehlížený – list, proskurník lékařský – kořen, prvosenka jarní – květ, yzop lékařský – nať, jitrocel kopinatý – list Čaj je vhodný při kašli a zánětu dýchacích cest. Zvyšuje produkci průduškového sekretu a usnadňuje odkašlávání. Působí dezinfekčně a hojivě na sliznice dýchacích cest.
Doručujeme sladit medem.

Průdušková čajová směs

Jedná se o léčivý čaj, který se používá při akutních a chronických onemocněních horních cest dýchacích doprovázených kašlem. Usnadňuje odkašlávání, rozpouští a uvolňuje hleny. Způsob užití a příprava: jeden nálevový sáček průduškové čajové směsi se přelije 0,25 l vroucí vody a nechá se 5 minut vyluhovat v zakryté nádobě. Nesmí se vařit. Čaj se pije teplý 3× denně, lze ho použít i ke kloktání. Připravuje se vždy čerstvý, bezprostředně před použitím. Upozornění: při současném podávání jiných léků konzultujte s lékařem (možnost zpomalení vstřebávání). Při výskytu jakýchkoli neobvyklých reakcí zastavte podávání přípravku a vyhledejte lékaře.


O autorovi: Připravila: Eva Maraulasová

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?