Průměrný věk pacientů se zástavou srdce byl loni v Praze 63 let

6. 4. 2016 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Průměrný věk pacientů se zástavou srdce byl loni v Praze 63 let, častěji jí trpí muži. Více než v polovině případů bylo příčinou kardiologické onemocnění.


ČTK o tom v tiskové zprávě informovala mluvčí pražské zdravotnické záchranné služby Jiřina Ernestová. Zpět do běžného života se vrátilo 16,5 procenta resuscitovaných, což řadí pražské záchranáře mezi světovou špičku.

„Naděje pacienta postiženého náhlou zástavou oběhu na kvalitní přežití je v Praze zhruba dvojnásobná proti průměru vyspělých zemí světa,“ uvedla mluvčí.

Průměrný věk pacientů se zástavou srdce je 63 let, záchranáři loni oživovali i 13 dětí. Muži tvoří 73 procent všech pacientů. V 58 procentech případů u obou pohlaví je příčinou zástavy kardiologické onemocnění. K zástavám dochází nejčastěji doma, v 54 procentech případů.

Pražští záchranáři loni ošetřili více než 115.000 pacientů. Ošetřených každoročně přibývá, tentokrát meziročně o 4,6 procenta více. Přítomnost lékaře vyžadovala jen desetina z nich, ostatní zvládli ošetřit a převést do nemocnice záchranáři. V 81 procentech případů zahájili první pomoc při zástavě lidé ještě před příjezdem sanitky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?