Průmyslová pojišťovna se spojí s Metal-Aliance

30. 1. 2012 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Na spadnutí je další rozšíření České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP). Chystá se totiž fúzovat s konkurentkou, pojišťovnou Metal-Aliance.


Na spadnutí je další rozšíření České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP). Chystá se totiž fúzovat s konkurentkou, pojišťovnou Metal-Aliance.

„Ministerstvo zdravotnictví o tomto záměru obou pojišťoven ví z jednání jejich správních rad. Ředitele pojišťovny MetalAliance Vladimíra Kotheru proto rada požádala, aby zpracoval analýzu dopadu tohoto kroku. Projednat by se měla na příštím zasedání správního orgánu,“ potvrdil týdeníku Euro náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.

Posílená instituce s počtem pojištěnců až k 1,2 milionu lidí by začala šlapat na paty dosavadní dvojce trhu, Zdravotní pojišťovně ministerstva vnitra. Zároveň by upevnila své postavení v českých regionech.
Česká průmyslová zdravotní pojišťovna vyrostla na základech kdysi nejmenší pojišťovny Agel ze zdravotnické stáje ocelářského magnáta Tomáše Chrenka. Nejprve před třemi lety pohltila rovněž regionální Hutnickou zdravotní pojišťovnu.

Další spojení s Českou národní zdravotní pojišťovnou jí umožnilo proniknout ze severní a střední Moravy i do dalších krajů. Už v té době vznikl plán pojmout do rodiny i kladenskou Metal-Aliance, její vedení a správní rada ale dlouho vzdorovaly. Napomohlo jim i zákonné omezení fúzí mezi zaměstnaneckými pojišťovnami z roku 2009, které ovšem novela zákona o veřejném zdravotním pojištění loni v prosinci odblokovala.
Metal-Aliance není žádnou chudou nevěstou, naopak patří k nejzdravějším pojišťovnám na trhu. Registruje přes 400 tisíc pojištěnců, ČPZP jich má přes 700 tisíc.

I kdyby ministerstvo zdravotnictví s fúzí nesouhlasilo, nemá šanci ji zastavit. Ve správní radě by totiž jeho zástupci byli přehlasováni. Žádost o fúzi, kterou musí resort stvrdit, je víceméně jen formální záležitostí. Letos měly dle programového prohlášení vlády fúzovat ještě resortní pojišťovny ministerstva vnitra a Vojenská. Jejich správní rady záměr ale zatím nepodpořily a projekt se zatím odkládá na neurčito (Euro 49/2011).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?