Průmyslová pojišťovna získala díky revizím péče zpět miliardu Kč

26. 4. 2017 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Zhruba miliardu korun loni získala zpět od lékařů a zdravotnických zařízení Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) díky revizím péče.


Zájem klientů o kontrolu vykázané péče podle pojišťovny roste. Řekla to mluvčí ČPZP Elenka Mazurová. Loni si zkontrolovalo svůj osobní účet u ČPZP přes 60.000 lidí, a stovky z nich podaly podněty ke kontrole. Pojišťovna má asi 1,24 milionu klientů.

ČPZP loni od klientů po kontrole osobních účtů dostala 344 podnětů na neoprávněně, či chybně čerpanou zdravotní péči, přičemž následně provedla 100 kontrol. „Na případné nesrovnalosti ve vykázané zdravotní péčí nás klienti upozorňují, a my pak můžeme prověřit, zda jde o záměr, či o neúmyslnou chybu,“ uvedla Mazurová. Vykázanou lékařskou péči pojišťovna kontroluje i pomocí speciálních programů, které analyzují data.

Klienti si své účty u ČPZP kontrolují hlavně prostřednictvím elektronické přepážky, osobně na pobočkách, poštou či telefonicky. Stále častěji používají také chytré mobilní telefony, do kterých si stáhli už více než 19.000 speciálních aplikací ČPZP. „V osobním účtu přístupném přes aplikaci si pojištěnec prověří, kolik korun zaplatila pojišťovna za konkrétní lékařské výkony, zjistí potřebné informace o svých lékařích a dostane se do seznamu užívaných léků,“ doplnila Mazurová.

Osobní účet obsahuje informace o zdravotní péči, kterou na pojištěnce vykázala zdravotnická zařízení a kterou zdravotní pojišťovna zaplatila. Klienti zdravotních pojišťoven mají sice ze zákona právo, požádat si o písemný výpis svého osobního účtu, avšak jen jednou ročně. ČPZP proto umožňuje neomezený přístup k osobnímu účtu z počítače připojeného k internetu či pomocí aplikace v mobilním telefonu.

ČPZP je třetí největší zdravotní pojišťovnou v zemi. Letos na zdravotní péči vynaloží 27,8 miliardy korun, což je zhruba o 1,3 miliardy korun více, než jaké výdaje v této oblasti vydala podle posledních informací loni. Rozpočet pojišťovny, která má asi 1,24 milionu klientů, byl sestaven jako vyrovnaný.

ČPZP v květnu spustí osvětovou a preventivní kampaň zaměřenou na nebezpečný melanom. Lidé, kteří mají na svém těle podezřelé pigmentové skvrny či znaménka, si je budou moci nechat zdarma zkontrolovat odborníky. Akce bude postupně zorganizována v 15 městech. „Letošní ročník Spolu proti melanomu zahájíme v Olomouci na Horní náměstí v úterý 2. května. Posledním městem, které navštívíme, bude v pondělí 29. května Třebíč,“ řekl vedoucí odboru produktů a služeb ČPZP Libor Bedrlík.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?