Průzkum pojišťoven: Nejhorší v regionu je nemocnice v Bruntálu

7. 10. 2009 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejhorší ze 17 nemocnic v Moravskoslezském kraji je z pohledu pacientů Podhorská nemocnice v Bruntále, která patří do skupiny zdravotnických zařízení skupiny Agel. Pacienti nejsou spokojeni s personálem a se stravou, vyplývá z průzkumu agentury Respond&Co.


V čele žebříčku je krajské Sdružené zdravotnické zařízení v Krnově a soukromá Karvinská hornická nemocnice. Na kvalitu zdravotnických zařízení se agentura ptala více než 2700 pacientů hospitalizovaných v posledním roce.

Na financování projektu se podílely Všeobecná zdravotní pojišťovna a někdejší Hutnická zaměstnanecká pojišťovna (od října Česká průmyslová zdravotní pojišťovna - ČPZP). „Na základní úhradu to (průzkum) nebude mít vliv, ale určitě to bude mít vliv na jednání o různých rozvojových projektech, o rozšiřování kontraktů,“ uvedl ředitel ČPZP Zdeněk Vrožina.

Pacienti v dotazníku vedeném při osobním hovoru v domácnosti odpovídali na několik desítek otázek. Při celkovém hodnocení zdravotnických zařízení pak zpracovatelé vycházeli ze sedmi kritérií spokojenosti pacienta: lidé hodnotili například lékaře, sestry, organizaci práce nebo image a pověst.

Nemocnice získávaly body na škále od nuly po 100 bodů a podle celkového zisku pak byly v žebříčku rozděleny do kategorií standard (méně než 85 bodů), standard plus (85 až 92 bodů) a top standard (více než 92 bodů).

V nejvyšší kategorii se umístilo šest nemocnic - první Krnov i Karviná získaly shodně 96,1 bodu. Stejný počet zařízení připadá do kategorie standard plus a pět nemocnic do kategorie standard. Bruntálská Podhorská nemocnice získala bodové ohodnocení 71,5.

„Takové průzkumy považujeme za zcela neobjektivní a tendenční. Jak může být Nemocnice Podlesí, která také patří do skupiny Agel, a je mezi odborníky řazena mezi TOP nemocnice v celé zemi, hodnocena v Moravskoslezském kraji až jako čtvrtá? To hovoří o kvalitě tohoto průzkumu,“ uvedl mluvčí skupiny Agel Tomáš Želazko.

Výsledky potěšily šéfa krnovské nemocnice Ladislava Václavce. „Naše nemocnice systematicky pracuje už několik let na růstu kvality péče i přístupu zdravotníků na všech úrovních k pacientům,“ uvedl.

Podle jednatele agentury Ondreje Gažíka dělá společnost obdobné průzkumy i na celorepublikové úrovni. A podle posledního měření je celorepublikový průměr zhruba 82 bodů. V regionu se nad úroveň celorepublikového průzkumu dostalo 12 ze 17 nemocnic.

Obdobné srovnávací průzkumy na celorepublikové úrovni od roku 2006 provádí nezisková zdravotnická organizace HealthCare Institute, loni hodnotila nemocnice i z pohledu spokojenosti pacientů. V žebříčku se na prvních třech místech umístila Karvinská hornická nemocnice, Fakultní nemocnice Ostrava a Nemocnice Třinec.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?