Průzkum: V porodnicích stále vládne neosobní přístup

8. 1. 2013 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
V českých porodnicích ženy stále postrádají osobní přístup personálu, vadí jim také nedostatek informací. Ukázal to průzkum katedry psychologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kterého se v letech 2010 až 2012 zúčastnilo 1195 rodiček.


S péčí během porodu bylo spokojeno 70 procent žen, na oddělení šestinedělí pak 61 procent. Horší situace je prý obecně ve velkých porodnicích.

Ze srovnání vyšly nadprůměrně porodnice v Olomouckém, Zlínském a Středočeském kraji, naopak významně menší byla spokojenost s poporodní péčí v pražských porodnicích.

„Z výsledků výzkumu vyplývá, že se české porodnictví i přes svou vysokou kvalitu potýká s některými závažnými nedostatky v psychosociální oblasti,“ uvádějí autorky výzkumné zprávy Lea Takácsová a Jitka Seidlerová. Během porodu například jen 35 procent dotázaných mělo možnost odmítnout rutinní zákroky a vyšetření, porodní polohu si mohlo vybrat 24 procent rodiček. Nejvíce naopak ženy oceňovaly pohodlí a služby porodnického oddělení, spokojenost v této oblasti vyjádřilo 69 procent respondentek.

Na oddělení poporodní péče už si ženy o sobě a dítěti zpravidla mohou více rozhodovat, vysoce hodnotily například možnost být s dítětem v kontaktu. „Zhruba polovina žen uvedla, že zdravotníci nebrali ohledy na to, že žena kojí, a vyžadovali okamžité přerušení kojení kvůli příchodu vizity, a téměř polovina žen považovala přístup zdravotníků za neosobní a nadřazený,“ konstatuje ale zpráva. Zhruba polovina dotázaných také tvrdila, že od lékařů dostávaly navzájem si odporující informace.

Co se týká chování personálu, rodičky lépe hodnotily porodní asistentky než lékaře. Doktoři byli ochotní podle 60 procent dotázaných, asistentky pak považovalo za ochotné 65 procent žen. Na neosobní přístup upozornily ženy u poloviny lékařů, v případě asistentek to bylo o něco méně.

Ženám také vadil nedostatek informací na porodnickém oddělení, soukromí během první doby porodní mělo 67 procent respondentek. Na poporodním oddělení také více než třem čtvrtinám matek vadila strava, byla prý nezdravá a zcela nevhodná pro kojící.

Celkově vyjadřovaly větší nespokojenost prvorodičky oproti zkušenějším matkám a ženy rodící ve fakultních nemocnicích oproti pacientkám z nefakultních zařízení. „Ve světle tohoto výzkumu se tedy jeví jako problematický návrh rušení menších porodnic, neboť právě v porodnicích s počtem porodů nižším než 800 ročně byly ženy s perinatální (porodní a poporodní) péčí spokojenější než v porodnicích s vyšším počtem porodů,“ uvedly badatelky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?