První britské dítě bez genu vyvolávajícího rakovinu prsu

22. 12. 2008 9:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři v londýnské University College Hospital oplodnili osm embryí a ty po tři dny zkoumali z hlediska rizikového genu. Šest z nich mělo gen vyvolávající rakovinu prsu, a proto byla zničena. Dvě embrya bez nebezpečného genu lékaři zavedli do dělohy...


První britské dítě, které má přijít na svět po genetické předvolbě bez genu vyvolávajícího rakovinu prsu, se má narodit ženě z Londýna. Rodiče se rozhodli pro umělé oplodnění a preimplantační genetickou diagnostiku (PGD), protože v rodině z otcovy strany se ve třech předchozích generacích vyskytovala rakovina prsu. Dítě se má narodit příští týden, informovala agentura DPA.

Lékaři v londýnské University College Hospital oplodnili ve zkumavce osm embryí a ty po tři dny zkoumali z hlediska rizikového genu. Šest z nich mělo gen vyvolávající rakovinu prsu, a proto byla zničena. Dvě embrya bez nebezpečného genu lékaři zavedli do dělohy. Bez tohoto zásahu by pravděpodobnost, že dcera tohoto páru jednou onemocní rakovinou prsu, dosahovala 50 až 85 procent.

Genetický výběr embryí je sporný. Jeho odpůrci se obávají, že metoda může být zneužita. Preimplantační genetická diagnostika je například v Německu zakázána. Ve Velké Británii se testy uskutečňují již dlouho, dosud ale jen na genu, který je bez všech pochybností nositelem nějaké dědičné nemoci. Před dvěma lety však byla PGD povolena.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?