První česká klinika adiktologie navazuje na odkaz docenta Skály

4. 4. 2012 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
První česká klinika adiktologie, zaměřená na léčbu, prevenci a výzkum závislosti na alkoholu i nelegálních drogách, byla otevřena v Praze. Vznikla ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) spojením Centra adiktologie a Oddělení pro léčbu závislostí. Klinika navazuje na dílo zakladatele léčby závislosti docenta Jaroslava Skály, který v roce 1951 založil u Apolináře první záchytku na světě jako zdravotnické zařízení.


„Žádné peníze jsme ke vzniku kliniky nedostali ani nepotřebovali, slučují se dva provozy, které mají své rozpočty,“ řekl ČTK přednosta docent Michal Miovský. Další peníze od zdravotních pojišťoven chce vyjednat na zřízení navazující péče o děti a dorost závislé na drogách a alkoholu. Po pobytu na detoxu v Nemocnici pod Petřínem pro ně není v Praze žádné specializované státní zařízení.

Spojením obou pracovišť se podle přednosty zlepší možnosti praktické výuky, její kvalita i organizace. Apolinář zase dostane možnost zapojit se do klinických studií. Ročně má tisícovku ambulantních pacientů, zhruba 5000 kontaktů, a kolem 500 pacientů hospitalizuje.

Na nelegálních drogách je v ČR závislých zhruba 30.000 lidí, rizikově pije alkohol kolem půl milionu lidí.

Tradice od roku 1948

První protialkoholní oddělení u Apolináře založil docent Skála v roce 1948. Záchytka tu byla v letech 1951 až 1993, kdy ji nahradilo první detoxifikační lůžkové oddělení v ČR pro pacienty s odvykacími stavy před nástupem na léčbu závislosti.

V roce 1967 bylo u Apolináře otevřeno Středisko pro děti, mládež a rodinu, v roce 1971 v Lojovicích první pobočka v ČR pro léčbu žen. Je nyní součástí pražského pracoviště, kde funguje od roku 1948 mužské lůžkové oddělení. Od téhož roku zde pracuje nejstarší sociaterapeutický klub KLUS.

První ambulanci pro pacienty závislé na alkoholu otevřelo oddělení v roce 1996, o rok později zahájilo první metadonový substituční program a v roce 2002 otevřelo ambulanci pro lidi závislé na nealkoholových drogách.

Klinika má sedm pracovišť - lůžkové oddělení pro muže, ženy a detoxifikační, centrum metadonové substituce, pro psychoterapii a rodinnou terapii a ambulance pro alkoholové a nealkoholové závislosti. Bude vedle léčby a výzkumu zajišťovat také výuku studentů medicíny a stomatologie v pregraduálním i magisterském studiu a připravuje se na akreditaci pro postgraduální studium v češtině a angličtině.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?