První pomoc umí poskytovat nejlépe mladé jihlavské zdravotnice

19. 6. 2015 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Studentky jihlavské zdravotnické školy jsou nejlepší v poskytování první pomoci. Zvítězily v konkurenci dalších 36 týmů z Česka, Slovenska, Německa a Rakouska na mezinárodní soutěži středních zdravotnických škol pořádané už pojednadvacáté v letním táboře Zálesí u obce Mladé Bříště na Pelhřimovsku.


Na dalších místech skončily mladé zdravotnice z Hradce Králové a z německého Muttlangenu. ČTK to sdělila Marie Říhová z pořadatelského týmu.

Většina týmů podle porotců z řad členů záchranné služby podávala skvělé výkony. „Vítězové přesvědčili porotu schopností orientovat se v náročné situaci mezi 15 zraněnými. Museli se co nejrychleji rozhodnout, komu se věnovat nejdříve, správně ošetřit zranění ohrožující život a informovat rychlou záchrannou službu,“ uvedla Říhová.

Velmi dobrý výkon předvedlo také družstvo rakouského Červeného kříže, v němž soutěžily deseti- a jedenáctileté děti. „Svými výkony leckdy předčily i starší soupeře,“ dodala Říhová.

Řešení situace představované modelovou hospodskou bitkou mezi českými a německými studenty patřilo podle Říhové k nejnáročnějším soutěžním disciplínám. Zdravotníci se museli vyrovnat například také s následky hromadné havárie nebo infarktu staršího člověka, který podle organizátorů věrně předvedl jako figurant jeden z obyvatel Mladého Bříště. V programu bylo také ošetření popálenin a amputovaných prstů.

Na jednom ze stanovišť soutěžící neposkytovali přímo první pomoc, ale bylo zaměřené na jejich fyzickou připravenost. Soutěžící běhali s nosítky a překonávali přírodní překážky. Výsledky se zohlednily při konečném bodovém hodnocení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?