První případ cholery zavlečené z Haiti hlásí i Florida

18. 11. 2010 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
První případ cholery zavlečené z Haiti zaznamenal kromě Dominikánské republiky již také americký stát Florida. Prvním známým nakaženým pacientem je zde podle středečního listu The Miami Herald citovaného agenturou DPA žena, která se na Floridu vrátila před týdnem z návštěvy příbuzných na Haiti.


„Daří se jí celkem dobře,“ konstatoval lékař Thomas Torok z úřadu pro výzkum epidemických chorob. Podle údajů listu The Miami Herald je možné na Floridě očekávat další případy nakažených touto nemocí, protože zde žije více než 240.000 Haiťanů a Haiti a Miami spojuje denně několik leteckých linek.

V úterý byl zaregistrován první případ cholery také v Dominikánské republice sousedící s Haiti. Vláda v Santo Domingu tak neuspěla, když se snažila zabránit šíření nákazy zavedením různých omezení na volný pohyb osob a zboží mezi oběma státy. Stejně jako u Haiti se jedná o historicky první případ, kdy zde byla tato pro region netypická nemoc zaznamenána.

Podle nejnovější bilance už na Haiti zemřelo na choleru 1034 lidí. Mezinárodní organizace už dříve varovaly, že by se nemocí nakonec mohlo nakazit až 200.000 obyvatel státu, v němž žije 8,9 milionu osob. Epidemie je další těžkou zkouškou pro stát, který se vzpamatovává z lednového ničivého zemětřesení a dalších pohrom včetně nedávného hurikánu.

Původ epidemie není znám. Někteří ze zavlečení choroby obviňují nepálské příslušníky stabilizační mise OSN. Vyšetření všech nepálských příslušníků sil OSN na choleru však bylo negativní.

Haiťané však přesto začali útočit na vojáky mírových sil OSN. Počátkem týdne si nepokoje vyžádaly dva mrtvé a 14 zraněných v druhém největším městě země Cap-Haitien. Mezi zraněnými je i šest vojáků OSN. Ve středu skupina výtržníků přepadla ve stejné obci vozidlo sil OSN, jehož posádka se bránila střelbou.

OSN kvůli násilnostem pozastavila dodávky lékařské pomoci do země. Na Haiti tak prozatím nezamíří letadla s třemi tunami mýdla a se zdravotnickým materiálem. Světová zdravotnická organizace (WHO) zase zastavila kvůli násilnostem výcvik zdravotnického personálu a humanitární organizace Oxfam přerušila své projekty na čištění vody. Haitský prezident René Préval vyzval obyvatelstvo k ukončení násilností proti vojákům a agenturám OSN.

Zárodky cholery se šíří především potravinami a znečištěnými vodními zdroji. Po krátké inkubační době se u nakaženého objeví průjem a zvracení, jež mohou vést k dehydrataci a v případě neléčení i ke smrti. Během čtyř hodin může nemocný ztratit až deset procent své váhy. Pokud je však zajištěna včasná lékařská péče, je cholera poměrně snadno léčitelná.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?