Pryč s poslanci

16. 1. 2012 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Politického vlivu na své řízení by se měly zdravotní pojišťovny zbavit, což by mělo prospět zejména Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP). Věcný záměr zákona o zdravotních pojišťovnách totiž plánuje zrušení správních rad.


Pojišťovny bude řídit představenstvo v čele s ředitelem a dohlížet na jejich chování má dozorčí rada s devíti až patnácti členy. V ní budou zasedat po jedné třetině zástupci státu, zaměstnavatelů a pojištěnců. Například VZP má nyní třicetičlennou správní radu, již ze dvou třetin obsazují poslanci.

„Věcný záměr zákona vláda projedná ještě do konce ledna,“ říká náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek. Role managementu a dozorčích rad bude posílena stejně jako jejich odpovědnost za řádný chod pojišťovny.

Podle toho, jak se jim podaří splnit předem definovaná ekonomická kritéria hospodaření, také budou odměňováni. „Dosavadní faktická neodpovědnost členů správních a dozorčích rad za finanční výsledky a výkonnost zdravotní pojišťovny vede k zásadně negativním konsekvencím,“ upozorňuje věcný záměr zákona o zdravotních pojišťovnách.

Zákon kromě toho odstraní dosavadní dvoukolejnost: VZP totiž funguje podle samostatného zákona, který ji vůči konkurentkám dává určité výhody. Například se vůbec nemusí obávat krachu. „Na rozdíl od zaměstnaneckých pojišťoven může VZP naplňovat fond prevence sloužící k poskytování nadstandardních výhod pojištěncům, i když nebylo dosaženo vyrovnaného hospodaření základního fondu. Tyto odlišnosti nepřispívají k motivaci k zodpovědnému hospodaření,“ uvádějí autoři věcného záměru.

Norma dále předpokládá, že na pojišťovny bude převeden institut nemocenské, již dosud spravuje Česká správa sociálního zabezpečení. Pro společné činnosti, jako je například centrální registr pojištěnců, má být zřízena kancelář, kam bude převedena i agenda Národního referenčního centra.

Jejího ředitele má jmenovat ministr zdravotnictví. Pojišťovny budou také moci zakládat dcery, jež budou klientům nabízet komerční připojištění na nadstandardní péči.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?