Průzkum: Odborníci s redukcí lůžek souhlasí, mají ale výhrady

28. 11. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
České zdravotnické fórum (ČZF) realizovalo již 15. kolo Hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví. Dotázaní odborníci z oblasti zdravotnictví překvapivě nejlépe hodnotili opatření směřující k redukci počtu akutních lůžek, měli však značné výhrady.


Průzkum ČZF, ve kterém je pravidelně dotazováno 55 odborníků z řad stavovských organizací, pacientů, ekonomů, pedagogů i novinářů, hodnotil opatření ve zdravotnictví zveřejněná v období srpen – říjen 2012. Ministerstvo zdravotnictví společně se zástupci zdravotních pojišťoven zveřejnilo záměr zrušení 6000 akutních lůžek 29. 10., vyvolení experti tak měli možnost vyjádřit se i k tomuto opatření, které se od svého vyhlášení nachází pod nepřetržitou palbou kritiky, přicházející zejména ze strany menších nemocnic, odborových organizací ve zdravotnictví, pacientských organizací a České lékařské komory.

Ve světle těchto negativních reakcí se výsledek průzkumu v rámci HEZR jeví do jisté míry překvapivým. Respondenti totiž dali restrukturalizačnímu opatření vedoucímu ke zrušení tisíců akutních lůžek nejvyšší počet plusových bodů, přesto však někteří z nich měli řadu vážných výhrad – pozitivně toto opatření hodnotili zejména z principiálních důvodů.

Vágní metodika

Kritické hlasy se týkaly především způsobu, jakým zdravotní pojišťovny společně s ministerstvem zdravotnictví došly k závěru, že je v příštím roce třeba redukovat právě 6000 akutních lůžek. Problémem je podle expertů také netransparentnost kritérií, podle kterých pojišťovny určovaly, ve kterých zařízením má být akutní péče utlumena a kde zachována.

„Nikdo z představitelů MZ a zdravotních pojišťoven neuvedl metodiku výpočtu, pomocí které se dospělo k závěru, že od příštího roku dojde ke snížení počtu lůžek o 6 000,“ komentovala Alena Maaytová z Vysoké školy ekonomické v Praze. Maaytová také připomíná, že již v minulém roce bylo v českých nemocnicích v rámci první vlny restrukturalizace zrušeno 1883 lůžek, přičemž na konci roku 2011 bylo v České republice evidováno 50 678 akutních lůžek.

„Jaká lůžka tedy budou rušena, pokud počet cca 50 000 akutních lůžek byl v zásadě dosažen již v roce 2011?,“ uzavírá svůj komentář řečnickou otázkou Alena Maaytová.

Princip je správný

Na netransparentnost procesu poukazuje i slovenský ekonom profesor Juraj Nemec, který sice potvrzuje jeden z hlavních argumentů architektů restrukturalizace lůžkové péče – tedy zdejší vysoký počet akutních lůžek v porovnání se zahraničím – vadí mu však postup, který právem vzbuzuje pochybnosti.

„Otázka pro ekonoma není, zda ano či ne, ale jak. Pokud nebyly zveřejněny transparentní postupy, jak se míra redukce určí, založené na evidence-based medicine, tak je to chyba a tento postup sebou přináší nejasnosti a pochybnosti,“ konstatuje Juraj Nemec.

Potřebu redukce akutních lůžek uznává i přední český auditor působící v poradenské společnosti PricewarterhouseCoopers Petr Kříž, i jemu však vadí neprůhledný výběr zařízení, ve kterých by se měla péče omezovat.

„Z principiálního hlediska je toto opatření zcela nezbytné, ďábel však vězí v detailu, tedy v postupu určení zařízení, v nichž mají být lůžka redukována. Určité mantinely nastaví standardy dostupnosti, ale vhodné bude zohlednit též kvalitu poskytované péče a vytížení konkrétních zařízení,“ míní Petr Kříž a dodává: „Náročnější zákroky s delší hospitalizací je lépe provádět ve specializovaných zařízeních, které mají s jejich prováděním vysokou praxi, byť s vyšší dojezdovou vzdáleností.“

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY 15. KOLA HEZR KE STAŽENÍ - ZDE

Unknown media type: poll

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?