Psychiatrická nemocnice ještě letos začne stavět nový pavilon

1. 4. 2016 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Ještě na konci letošního, nejpozději počátkem příštího roku začne v areálu Psychiatrické nemocnice Opava stavba nového pavilonu. Projekt centrálního příjmu si vyžádá náklady okolo 133 milionů korun, 107 milionů poskytne formou dotace ministerstvo zdravotnictví. Stavba by měla být dokončena a otevřena v prvním čtvrtletí roku 2018.


ČTK to řekl ředitel nemocnice Zdeněk Jiříček. Podle něj ale zařízení potřebuje mnohem vyšší investice. Celkem je odhaduje na dalších 170 milionů korun. Nemocnice za rok eviduje okolo 5000 příjmů.

Nový centrální příjem bude hospodárnější, výrazně usnadní práci personálu a přinese i větší komfort pro pacienty. Pavilon bude sloužit pro příjem mužů a žen. Dětští pacienti budou přijímáni v jiných prostorách. Celkem bude objekt disponovat 60 lůžky akutní péče. Navíc nahradí jiná tři pracoviště v několika budovách, která se o příjem pacientů a pacientek starají v současné době. Součástí budovy by měla být i soudní síň, kam budou soudci dojíždět, aby rozhodli o dalším osudu nedobrovolně přijatých pacientů.

Centrální příjem se začne stavět na pozemku přímo v areálu Psychiatrické nemocnice Opava. „Nyní se zpracovává projekt. Záleží, jak rychle skončí následné výběrové řízení. Předpokládáme, že stavba začne ještě letos, nejpozději počátkem příštího roku. Otevřena by měla být v prvním čtvrtletí roku 2018,“ dodal Jiříček.

Nemocnice ale podle něj potřebuje nutně i další investice, a to v celkové výši okolo 170 milionů korun. Největší část, přibližně 130 milionů korun, spolkne přestavba dětského oddělení, zbytek pak dílčí opravy a rekonstrukce dalších budov.

„Dětské oddělení je v nevyhovujícím stavu,“ uvedl ředitel. Podle něj se náklady na jeho opravu odhadují na 136 milionů korun, nemocnice by se na nich mohla podílet částkou okolo 27 milionů korun. Dětské oddělení sídlí v objektu, jehož stav už nevyhovuje. Například tam zatéká do suterénních prostor, zatéká ale i střechou, objevují se plísně.

„Vše záleží na tom, kdy bude dokončen projekt. Jsme ale připraveni ho podpořit,“ řekl dnes ČTK během návštěvy nemocnice ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Podle něj je reálné, že ministerstvo peníze na projekt bude moci uvolnit v letech 2017 či 2018.

Léčebna byla otevřena v roce 1889. Původně byla určena asi pro 400 pacientů, postupně se kapacita navýšila až na 1200. V současné době má k dispozici přibližně 870 lůžek a je využívána ze zhruba 98 procent, za rok eviduje okolo 5000 příjmů. Název Psychiatrická nemocnice v Opavě (dříve Psychiatrická léčebna v Opavě) používá zařízení, které zaměstnává asi 900 lidí, od loňského roku. Poskytuje kompletní spektrum psychiatrické péče, tedy léčbu psychóz, neuróz či léčbu závislostí, ať už jde o alkohol nebo jiné návykové látky či gambling. Zajišťuje rovněž sexuologickou léčbu. Psychiatrická nemocnice je zdravotnické zařízení a je příspěvkovou organizací, jejímž zřizovatelem je ministerstvo zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?