Psychiatrie by měla po reformě dostávat víc peněz od pojišťoven

10. 4. 2013 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Psychiatrická péče by měla po chystané reformě dostávat pět procent peněz zdravotnictví, teď dostává 3,5 procenta. Zdravotní pojišťovny by měly platit za léčení víc. Novinářům to řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Ještě do konce roku se přemění psychiatrické léčebny na psychiatrické nemocnice a začnou se v nich posilovat platby za akutní psychiatrickou péči.


Na reformu by mělo Česko dostat z EU v letech 2014 až 2020 kolem šesti miliard korun. Zhruba čtyři miliardy půjdou do stavební investice a modernizaci prostředí pro léčbu, včetně budování center zdraví a komunitní péče. Přes dvě miliardy půjdou na školení zdravotníků a například i na kampaň, která zbaví psychiatrii nynějšího stigmatu.

„Psychiatrická péče potřebuje změnu a rozvoj. Neznamená to, že teď je špatná, naprostá většina lidí i s vážnou duševní poruchou péči najde, nicméně rádi zlepšili technické zázemí i podmínky pro naše zaměstnance,“ doplnil předseda České psychiatrické společnosti profesor Jiří Raboch. Připomněl, že v rozvinuté Evropě jde na psychiatrii osm procent peněz zdravotnictví, za optimální to považují také čeští psychiatři.

Připravili pro ministerstvo návrh koncepce, v níž nepočítají s radikálním rušením ústavů. Obávají se toho, aby jako v Itálii, kde velké ústavy byly zrušeny a komunitní péče neměla kapacity, nekončili psychicky nemocní lidé na ulici nebo ve vězení.

První náměstek ministra Marek Ženíšek (TOP 09) dodal, že hlavním pilířem zdárné reformy bude spolupráce resortů zdravotnictví a práce a sociálních věcí, na zdravotní péči musejí navazovat sociální služby. S pojišťovnami je nutno dojednat financování péče, než skončí příliv evropských peněz.

Ministerstvo podle Hegera nyní řeší, zda investovat do fyzicky zanedbaných staveb psychiatrických nemocnic a v jakých proporcích a kde bude péče zdravotní a kde sociální. „Je jasné, že kdyby se sociální sféra pozvedla a byla možnost komunitního a chráněného bydlení, tak se psychiatrické léčebny co do počtu pacientů o třetinu zmenší,“ řekl.

Ministerstvo nyní chystá novelu zákona o službách, kde definuje dlouhodobou péči. Tuto novelu doprovodí vyhláška, která definuje kategorie pacientů a přechody mezi péčí akutní, následnou a dlouhodobou. Z toho se pak budou odvíjet platby zdravotních pojišťoven. Novela by měla být hotová do konce letošního roku, vyhláška počátkem příštího roku - z toho už by pak mohly vyplynout i změny v seznamu zdravotních výkonů, uvedl Heger.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?