Psychiatrie se do kláštera vrátí dřív

6. 8. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Modernizaci psychiatrického oddělení ve Svitavách stihnou řemeslníci zřejmě před termínem. Práce pokračují podle harmonogramu.


Jedna z nejvýznamnějších investičních akcí Pardubického kraje do zdravotnictví je v plném proudu. Zmodernizované psychiatrického oddělení ve Svitavách by mělo sloužit potřebám celé východní části kraje.

Na začátku roku se oddělení přestěhovalo z bývalého kláštera redemptoristů, aby se tam do modernizovaných prostor a také do nového pavilonu hned v sousedství mohlo ještě do konce roku vrátit. Vše zatím nasvědčuje tomu, že se pacienti přestěhují ještě dřív.

„Po multioborovém pavilonu v Pardubicích je to další téměř stomilionová stavba spolufinancovaná z evropských fondů pro zlepšování zdravotnické péče v kraji. Práce probíhají podle harmonogramu. Předpokládáme, že se podaří stavbu dokončit zřejmě ještě před termínem, který byl stanovený na 26. prosince,“ informoval hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Nové psychiatrické oddělení bude mít otevřenou lůžkovou část pro třicet pacientů a uzavřené oddělení pro pětadvacet lidí. K tomu budou k dispozici dvě psychiatrické a dvě psychologické ambulance. Přibude také zázemí pro skupinovou terapii, psychoterapii a zájmové dílny. Součástí projektu je i vybavení interiérů a také úpravy atria kláštera a venkovního prostoru kolem obou budov.

„Je to významný posun nejen v počtu lůžek a v možnostech ambulantní léčby, ale hlavně v kvalitě. Oddělení bude odpovídat soudobým potřebám psychiatrické péče,“ dodal první náměstek hejtmana Roman Línek, který je zodpovědný za zdravotnictví.

V těchto dnech už je hotová hrubá stavba nové budovy, včetně zděných nosných konstrukcí, příček, výtahu, omítek a podlah. Do nového pavilonu nyní nastoupili odborníci na rozvody energií a medicinálních plynů. Řemeslníci pracují na fasádě, dlažbách, obkladech i žaluziích.

V historické budově jsou částečně změněné dispozice místností. Stavebníci doplnili stropy a opravili podlahy půdy. Bývalý klášter dostal nová okna. Také zde pracují, a to na rozvodech sítí, ale rovněž odkopávají objekt. Odizolují ho proti vodě.

„Česká republika je v posledních desetiletích kritizovaná mezinárodními organizacemi za podceňování psychiatrické péče. V Pardubickém kraji jsme chtěli této výzvě čelit. I proto jsme se rozhodli pro investici do tohoto oboru,“ dodal Roman Línek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?