Psychicky nemocní pacienti musejí za léky doplácet vysoké částky

3. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Charitativní organizace v Británii nesouhlasí s tím, aby psychicky nemocní lidé platili za léky na recept. Současné doplatky jsou tak vysoké, že si je řada pacientů nemůže dovolit. Podobný názor sdílejí i někteří čeští lékaři...


Charitativní organizace v Británii nesouhlasí s tím, aby lidé s psychickým onemocněním platili za léky na recept, píše server BBC News.

Poslední výzkumy ukázaly, že britští pacienti platí několik set liber ročně za léky, které jim předepíše jejich praktický lékař.

Výzkum založený na vzorku 455 pacientů provedla organizace Mind, která se zaměřuje na pomoc psychicky nemocným lidem. Výsledky studie ukázaly, že polovina těchto lidí platí za léky na předpis z vlastních finančních zdrojů.

Výzkum zjistil, že lidé s psychickým onemocněním zaplatí každý měsíc za tyto léky v průměru 37 liber (asi 1628 Kč).

Doplňkové terapie

Řada z dotazovaných lidé uvedla, že vydává peníze také na léčbu, která není hrazena z prostředků britské Národní zdravotní služby (NHS). Jedná se především o doplňkové terapie, poradenství a psychoterapie.


„Znám řadu psychicky nemocných lidí, kteří si doplatky za některé léky nemohou dovolit, a tak se jejich zdravotní stav zcela zbytečně zhoršuje,“

Pavel Baudyš, Psychatrické centrum Praha

Polovina z pacientů uvedla, že za tento typ léčby zaplatí každý měsíc přes 60 liber (2640 Kč). Pětina z respondentů vydá dokonce přes 100 liber (4400 Kč) měsíčně.

Organizace Mind poukazuje na to, že lidé s psychickým onemocněním by měli mít nárok na stejnou léčbu jako pacienti s ostatním chronickým onemocněním, kteří za léky na předpis nemusejí platit.

ČR: Doplatky se stále mění

Podobný problém mají také pacienti v České republice. „Na jeden lék proti schizofrenii bez doplatku je odhadem asi pět léků s doplatkem,“ řekl proZdraví.Euro.cz Pavel Baudyš z Psychiatrického centra Praha. „Výše doplatků se mění každý půlrok a konkrétní cena za lék je v jednotlivých lékárnách velmi rozdílná.“

Podle Baudyše proto není možné konkrétně říct, kolik se v průměru za léky proti schizofrenii doplácí. „Já osobně však znám řadu psychicky nemocných lidí, kteří si doplatky za některé léky nemohou dovolit, a tak se jejich zdravotní stav zcela zbytečně zhoršuje,“ dodává lékař.

To, že doplatky za léky se v jednotlivých lékárnách výrazně liší, potvrzuje také pracovnice lékárny Helios v Kolíně. „Záleží na pacientovi, jaký lék zvolí. Někteří pacienti chtějí spíše léky s doplatky, protože mají pocit, že si tak dopřávají kvalitnější léčbu. Velkou roli v rozdílech cen hraje to, zda lékárna nakupuje ve velkém a jaký má odbyt. Cenový rozdíl doplatku tak bývá až 200 Kč.“

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 2.6. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?