Ptačí virus na Krymu byl identifikován jako smrtící

9. 12. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nedávno zjištěný virus ptačí chřipky na Krymu byl identifikován jako smrtelně nebezpečný typ H5N1, který by v případě zmutování mohl ohrozit i tamní obyvatelstvo. Včera to na tiskové konferenci v Kyjevě oznámil bývalý šéf Státního ústavu veterinární medicíny Petr Verbickij...


Zároveň varoval před panikou slovy: „Riziko nákazy tuberkulózou je statisíckrát vyšší než onemocnění ptačí chřipkou.“.

Virus H5N1 ve vzorcích uhynulé drůbeže zkoumali ruští odborníci ve městě Vladimir, vzorky byly včera odeslány také do Británie. Podle specialistů je ale již nyní zřejmé, že jde o týž zabijácký kmen, který byl nedávno zjištěn v Rumunsku a v Rusku.

Ohnisko nákazy je v pěti vesnicích na Krymském poloostrově, kde do minulé soboty uhynulo asi 2500 opeřenců. Pracovníci ministerstva pro mimořádné situace již provedli kontrolu u tamějších chovatelů drůbeže a zabavili přes 29 tisíc kusů, napsala agentura Reuters.

Do postižených obcí bylo vysláno 19 lékařských týmů a pod dozorem je 901 osob, včetně 150 dětí, které mohly přijít do styku s nemocnými ptáky. Do 12. prosince by mělo být proti infekci očkováno všech 6669 obyvatel pěti vesnic.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?