Publikace Potravinová alergie a intolerance získala prestižní ocenění

4. 10. 2017 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Představujeme publikaci Potravinová alergie a intolerance, která vyhrála cenu Dr. Josefa Lišky za nejlepší knižní monografii v oboru alerologie a klinické imunologie za rok 2016. Cena bude udělena na prosincové slavnostní pracovní schůzi, resp. na Předvánočním setkání alergologů a klinických imunologů dne 14.12. 2017 v Automotoklubu, Opletalova 29, Praha 1 (naproti Hlavnímu nádraží, tuším začátek ve 13,00).


Potravinová alergie je podmíněna nežádoucí, výhradně specifickou imunologickou odpovědí na potravinové antigeny. Na rozdíl od jiných alergií jí neustále přibývá, za což nese odpovědnost jak samotný genom, tak především prostředí včetně výživy i západního způsobu života, souhrnně epigenetické mechanismy. Kniha se zaměřuje rovněž na nejznámější potravinové intolerance, jejichž spouštěčem jsou naopak čistě neimunologické mechanismy.

Obecná část publikace věnuje pozornost epidemiologii, patofyziologii, alergenům, projevům, diagnostice včetně novinek v molekulární diagnostice, léčbě, prognóze a nakonec i legislativě. Druhá, speciální část představuje jednotlivé potravinové skupiny, nechybí ani přehledy možných zkřížených reakcí. Kniha zásadně přispívá k hlubšímu pochopení typů potravinových alergií, jejich příznaků i specifických způsobů diagnostiky a léčby.

Autoři: Martin Fuchs et al.

Doporučená cena 649 Kč

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?