Rada postižených, svaz pacientů a ČLK zveřejní výhrady k reformě

22. 2. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
ada postižených, svaz pacientů a lékařská komora dnes společně zveřejní své výhrady k dalším krokům zdravotnické reformy. Námitky mají třeba k chystanému stanovení čekacích lhůt na operace či dojezdových vzdáleností k lékaři. Podle nich by navrhované limity omezily péči o nemocné.


Stanovení lhůt připravuje ministerstvo zdravotnictví. Pravidla by měla podle jeho záměru platit od ledna příštího roku. Podle původního návrhu by se měl pacient dostat k praktickému lékaři, zubaři či do lékárny do 40 minut jízdy autem. Na náhradu kyčelního kloubu by neměl čekat déle než 78 týdnů - tedy rok a půl, na operaci šedého zákalu maximálně 26 týdnů - tedy půl roku. Zdravotní pojišťovny mají zajistit, aby se lhůty nepřekračovaly. Měly by tedy mít smlouvu s tolika lékaři a zdravotnickými zařízeními, aby se potřeby pokryly.

Rada postižených, lékařská komora i svaz pacientů návrh dojezdových a čekacích dob i další opatření kritizují. Podle nich se nynější síť zdravotnických zařízení zmenší a péče o pacienty zhorší. Pokud by nemocní chtěli stejné podmínky jako dnes, budou si prý muset připlatit za nadstandard.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?