Řada slovenských lékařů si vybojovala zvýšení platů jen na papíře

22. 2. 2012 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Zvyšování platů slovenských lékařů, které si doktoři vybojovali loni hromadnými výpověďmi, zůstalo v řade případů jen na papíře. Zdravotnická zařízení sice většinou zvýšila základní mzdy doktorů, zároveň ale v řadě případů sáhla na odměny.


Důvodem je nedostatek peněz a obavy z dalšího zadlužování nemocnic. Nespokojení jsou také ambulantní lékaři, kteří vypověděli smlouvy jedné zdravotní pojišťovně a požadují navýšení plateb za péči o pacienty.

Podáním hromadných výpovědí ve snaze zajistit si lepší ohodnocení své práce se nemocniční lékaři na Slovensku loni na podzim inspirovali dřívější podobnou akcí svých českých kolegů. Zatímco v Česku vláda nespokojeným doktorům ustoupila, na Slovensku protest vyvrcholil ochromením provozu nemocnic.

Zajistit alespoň akutní péči pomáhali v zemi i téměř tři desítky českých vojenských lékařů.

Kabinet premiérky Ivety Radičové a odbory nakonec dospěly ke kompromisu ohledně naplnění požadavků lékařů a změny příslušných zákonů v prosinci schválil parlament. Už tehdy ale odborníci upozornili, že nemocnice nebudou mít dostatek peněz ke zvýšení mezd lékařů. Jejich slova nyní potvrdili i samotní lékaři, kteří si v lednové výplatě nepolepšili.

Podle Asociace nemocnic Slovenska většina menších zdravotnických zařízení zrušila osobní ohodnocení lékařů a ušetřené peníze použila k navýšení základních platů, jak to schválil parlament. Některé nemocnice zase zvýšily mzdy na úkor odkládání plateb svým dodavatelům.

Financování péče o pacienty v zemi závisí zejména na zdravotních pojišťovnách, které vybírají povinné zdravotní odvody. Kvůli horšímu vývoji ekonomiky a vysoké nezaměstnanosti pojišťovny s razantnějším nárůstem zdrojů počítat letos nemohou.

Kromě peněz na navýšení platů nemocničních doktorů přitom zdravotnická zařízení budou od dubna potřebovat další zdroje pro zlepšení ohodnocení zdravotních sester, které nedávno schválil parlament. Zvýšení mezd sester se dotkne také ambulancí.

Asociace soukromých lékařů upozornila, že platby od zdravotních pojišťoven se za posledních pět let výrazně nezměnily. Více než 3000 lékařů proto vypovědělo smlouvy jedné ze zdravotních pojišťoven. Tento krok je považován spíš za vyjádření nespokojenosti doktorů s financováním zdravotnictví, protože smlouvy s pojišťovnou beztak vyprší koncem března. V případe neuzavření nové smlouvy by lékaři například mohli požadovat od pacientů platby za ošetření.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?