Rada souhlasila se spojením základen hasičů a záchranářů

5. 10. 2016 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražští radní souhlasili s budováním výjezdových základen zdravotnické záchranné služby (ZZS) v areálech hasičů. Vedení ZZS má zpracovat koncepci, časový harmonogram a finanční plán jejich rozvoje.


O spojení obou základen se uvažuje například v Holešovicích, kde hasiči sídlí v Argentinské ulici. V Praze je v současné době 18 základen záchranářů a základen 11 hasičů.

ZZS vlastní pouze jediný objekt z celkem 18 základen, ve kterých sídlí. Ostatní si pronajímá, například od městských částí, ale i od soukromníků. Tyto pronajaté budovy však nemůže opravovat tak, jak by potřebovala, navíc kapacitně prostory nestačí. Třeba na Chodově mají sídlo v několika stavebních buňkách.

Pomoci by tam mohla spolupráce s hasiči, k jejichž základnám by se mohla ZZS připojit. „Umístění do stanic HZS má určitou tradici a je výhodné jak strategickou polohou hasičských stanic, vzhledem k demografickým parametrům dané oblasti i vztahem k infrastruktuře, tak ekonomicky,“ napsal v dopise radním ředitel záchranné služby Petr Kolouch. Pro společnou základnu v Argentinské ulici už je hotový projekt, město ale řeší majetkové vztahy a financování.

Záchranná služba nutně potřebuje také nové administrativní sídlo. V současné době sídlí včetně dispečinku v části pronajatého objektu v Korunní ulici na Vinohradech. Několik let se jednalo o umístění nové budovy u výjezdu z tunelu Blanka v Troji. Po odporu městské části, která na magistrát podala i žalobu, od toho ale Praha upustila. Novou variantou je umístění v rozestavěné budově pro radnici Prahy 8 na Palmovce, také tam se ale město soudí.

Pražská záchranná služba hospodaří ročně s více než 400 miliony korun, zhruba polovinu platí hlavní město Praha, druhou část pojišťovny. K dispozici má stovku vozidel. Pražští záchranáři loni ošetřili 110.413 pacientů, tedy asi 300 denně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?