Rada VZP schválila odměnu řediteli Kabátkovi 1,1 mil. Kč hrubého

28. 4. 2015 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) schválila odměnu 1,1 milionu korun hrubého za loňský rok pro ředitele Zdeňka Kabátka. Novinářům to po jednání rady řekl její předseda Jiří Běhounek.


Po zdanění a odvodech činí odměna zhruba 700.000 korun, dodal. Kabátek k tomu řekl, že se rozhodl 200.000 korun ze své odměny poskytnout brněnskému nadačnímu fondu dětské onkologie Krtek.

Finanční limit pro odměnu ředitele je až šestinásobek jeho platu, který činí 225.000 korun měsíčně. Ředitel může odměnu dostat jen v případě, že byl naplněn zdravotně-pojistný plán. Tento princip zavedl po svém nástupu sám Kabátek.

Při projednávání svých odměn ve správní radě za rok 2013 oznámil, že pokud nebude hospodaření VZP v černých číslech, žádné odměny nepřijme. Tehdy byla VZP ve zhruba miliardovém propadu, Kabátek se odměn vzdal.

Loni VZP hospodařila s přebytkem zhruba čtvrt miliardy korun, správní rada proto dnes rozhodla, že ředitel odměny dostane. Zohlednila zejména to, že loni skončila VZP s mírným přebytkem po pěti letech propadu.

Stát loni v lednu poslal VZP v tzv. předsunuté platbě 2,9 miliardy korun. Jsou to peníze, které stát platí měsíčně za děti, důchodce či nezaměstnané. VZP peníze podle splátkového kalendáře vrací. Loňský zisk čtvrt miliardy Kč je vyčíslen po uhrazení splátek.

VZP má 3535 zaměstnanců, na jejich platy ročně vydá téměř 1,6 miliardy korun. Průměrný plat pracovníka VZP činí 37.631 korun, průměrný plat v peněžnictví a pojišťovnictví je 46.634 korun. U největší české pojišťovny je pojištěno téměř šest milionů lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?