Radikálové z IS prý obchodují i s lidskými orgány

19. 2. 2015 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Irák navrhuje, aby se Rada bezpečnosti OSN zabývala podezřením, že radikálové z organizace Islámský stát (IS) obchodují s lidskými orgány. OSN o to v úterý požádal irácký velvyslanec při OSN Muhammad Hakím.


V Iráku se podle něj množí nálezy mělkých hrobů, v nichž jsou lidská těla s řeznými ranami a vyňatými ledvinami a dalšími orgány. V Mosulu prý členové IS povraždili několik lékařů, kteří odmítli orgány vyoperovat. Ze severu Iráku dnes hlásí Kurdové úspěch v několikahodinovém boji s IS jižně od Irbílu. Severně od Bagdádu zahynulo při sebevražedném atentátu šest vojáků a milicionářů.

Hakím seznámil Radu bezpečnosti s celkovou situací v Iráku a IS obvinil z genocidy proti některým etnickým skupinám. V RB OSN hovořil i zvláštní zmocněnec OSN pro Irák Nikolaj Mladenov. Řekl, že v lednu v zemi přišlo v bojích o život na 790 lidí. Nejdůležitějším úkolem v Iráku je podle něj vybojovat zpět území, která IS obsadil v loňském roce. Skupina drží podle odhadů až třetinu území nejen v Iráku, ale i v Sýrii a zavádí tam islámské právo šaría.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?