Radikálové zabili v Nigérii 12 lidí podílejících se na očkování

11. 2. 2013 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Islámští radikálové zabili na severu Nigérie 12 lidí podílejících se na očkování proti obrně. Oznámila to agentura AP. Agentury AFP a Reuters hovoří o devíti mrtvých zdravotnících. Podobné případy jsou známy z Pákistánu a Afghánistánu, kde je obrna nadále endemickou chorobou, stejně jako v Nigérii.


Svědci, jež citovala AP, dva páteční útoky ve městě Kano připisují radikální islámské sektě Boko Haram, která působí na severu Nigérie a usiluje o vytvoření islámského státu.

V Kanu zaútočili ozbrojenci na dvou různých místech, kam přijeli v autech a začali střílet na lidi v očkovacích centrech.

Důvodem útoků je stejně jako v Asii přesvědčení radikálů, že očkovací látka byla zneužita ke spiknutí proti muslimům a obsahuje sterilizační přípravky. Děti jsou po nich údajně neplodné.

V Pákistánu a v Afghánistánu je proti očkování mnoho rodičů, kteří jsou ovlivněni případem pákistánského lékaře Šakíla Afridiho. Ten zorganizoval v Pákistánu falešný očkovací program, aby pomohl americké Ústřední zpravodajské službě (CIA) vystopovat a zabít šéfa teroristické sítě Al-Káida Usámu bin Ládina, který se ukrýval ve městě Abbottábád.

Obrna byla vymýcena ve většině zemí světa, v Pákistánu se jí ale loni nakazilo podle OSN 56 dětí, v předchozím roce bylo zaznamenáno 190 případů nákazy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?