Radiožurnál: Proč si vyšetřovatelé pozvali i ministra financí?

21. 6. 2013 8:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Martin KŘÍŽEK, moderátor: Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 dnes jako svědek vypovídá v souvislosti s údajným uplácením trojice bývalých poslanců ODS, Tluchoře, Šnajdra a Fuksu. Policistům by měl vysvětlit svoji roli v této kauze. Konkrétně měl Kalousek nabídnout místo v dozorčí radě státního podniku Čepro Marku Šnajdrovi. Ministr ale odmítá, že by šlo o korupci. (needitovaný přepis pořadu)


Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/

Nikdo jiný mu to nemohl nabídnout, protože stoprocentním akcionářem Čepra je ministerstvo financí. Já jsem to panu Marku Šnajdrovi nabídl, ovšem až hodně dlouho poté, co již nebyl poslancem.

Martin KŘÍŽEK, moderátor

Upozorňuje ministr Kalousek. A já už zdravím komentátora on-line deníku Aktuálně.cz Petra Holuba, dobré poledne.

Petr HOLUB, komentátor Aktuálně.cz

Dobrý den.

Martin KŘÍŽEK, moderátor

To, že členství v Čepro, v dozorčí radě Čepro mohl nabízet jedině ministr financí, když je tenhle resort stoprocentním akcionářem, zní celkem logicky. Je pozice Miroslava Kalouska v tomto bodě, řekněme, neprůstřelná?

Petr HOLUB, komentátor Aktuálně.cz

Tak ona skutečně vypadá neprůstřelná. Ovšem pouze v tom případě, že policie nemá nějaké jiné důkazy třeba z odposlechů, které by třeba ukazovaly, že Miroslav Kalousek byl mnohem aktivnější, než že prostě doplnil místo v dozorčí radě Čepra ať už po vlastní úvaze, anebo po žádosti koaličního partnera.

Takže pokud policie nemá nic víc než samotný ten fakt, že Miroslav Kalousek podepsal tu jmenovací listinu, tak se pan ministr nemusí, myslím, ničeho bát.

Martin KŘÍŽEK, moderátor

Zmínil jste se o odposleších. Stačí jako důkaz ta údajná SMS, kterou v listopadu poslala Janu Nagyová Petru Nečasovi. Cituji: „Nezapomeň Kaldovi říct o tom Šnajdrovi.“

Petr HOLUB, komentátor Aktuálně.cz

Tak tam je jasné, že Miroslav Kalousek může říci, že mu pan premiér nic neříkal. Takže opravdu to vypadá podle toho, co víme, dobře pro pana ministra Kalouska. Ovšem proti tomu zase hovoří to, že, že ministr už je tři hodiny u výslechu a kdyby šlo o takovouto víceméně bagatelní záležitost, tak by tam ty tři hodiny neměli o čem mluvit.

Martin KŘÍŽEK, moderátor

V celé kauze jde zatím primárně o funkce v managementu Čepra, Českého aeroholdingu a Českých drah, ale už se mluví i o souvislostech s ČEZem. Rozroste se tenhle okruh podle vás ještě o další státní nebo polostátní společnosti?

Petr HOLUB, komentátor Aktuálně.cz

Vypadá to tak. Nakonec celé to vyšetřování je teprve na začátku. To říkají i sami policisté. A zatímco tedy policie udělala takový exemplární zásah, který byl velmi dramatický na začátku celé aféry, tak teď oni pracují jako takový úřední stroj a postupně vyslýchají jednoho člověka obviněného či svědka po druhém.

Martin KŘÍŽEK, moderátor

Právě. Já jsem se ptal i třeba proto, že zadržovaný Marek Šnajdr je hlavně spojen se zdravotnictvím. Jak tedy s vedením tohohle resortu, tak s VZP. A třeba podle televize Nova jsou v hledáčku elitních policistů také dvě firmy lobbisty Janouška a jeho obchodního partnera, které získaly zakázky právě u VZP anebo u IKEMu.

Petr HOLUB, komentátor Aktuálně.cz

Právě. Na to je velice těžké hledat odpověď, kterých veřejných zakázek se bude to policejní vyšetřování týkat, protože ono těch neprůhledných veřejných zakázek jsou desítky.

A když se například řekne ČEZ, tak se může pochybovat třeba o tom, jak byl postaven mezisklad v Temelíně, to by třeba policie také mohla objasňovat. Když se řekne České dráhy, tak tam jsou dosti neprůhledné nákupy vagonů. A pokud jde tady o případ, případy, které se zřejmě týkají bývalého náměstka ministra zdravotnictví Šnajdra, tak to jsou také nevyřešené kauzy.

Velmi pravděpodobně předražený nákup zdravotnického materiálu nemocnicí IKEM a potom zřejmě opět velmi pravděpodobně předražené laboratorní zkoušky, které dělala firma Chambon. Jak ten dodavatel do IKEMu, tak ten Chambon jsou právě spojováni s lobbistou Janouškem.

Martin KŘÍŽEK, moderátor

Petr Holub, komentátor on-line deníku Aktuálně.cz. Díky a na slyšenou.

Petr HOLUB, komentátor Aktuálně.cz

Na shledanou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?