Radní: Praha by mohla převzít Nemocnici Na Františku

18. 12. 2017 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Hlavní město by mohlo od Prahy 1 převzít správu Nemocnice Na Františku. Podle radního Prahy pro zdravotnictví Radka Lacka (ANO) je to jedna z možných variant, o kterých bude jednat s vedením městské části.


Radní možnost převzetí sdělil s tím, že je zásadně proti privatizaci nemocnice. Zdůraznil nicméně, že rozhodnutí je plně v kompetenci Prahy 1 a magistrát může pouze navrhnout alternativy. Radnice před časem vypsala koncesní řízení, v němž hledá provozovatele nemocnice na příštích 35 let.

„Komunikuji zatím se starostou Prahy 1 a brzy začnou konkrétní jednání. Praze 1 chci nabídnout několik variantních řešení a umím si představit jako jednu z možností i její převod z městské části na magistrát, který by ji následně provozoval,“ uvedl radní. Doplnil, že ho starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) ujistil, že podmínky navrhované koncesní smlouvy rozhodně vylučují případnou privatizaci nemocnice. Podle kritiků záměru se však pronájem zařízení na 35 let fakticky privatizaci blíží.

Praha v současné době neprovozuje žádné zařízení s akutní lůžkovou péčí. V minulosti se několikrát objevila debata o tom, že by město mohlo směřovat k pořízení vlastní nemocnice. Hovořilo se o Nemocnici Na Bulovce, jejíž objekty město ze tří čtvrtin vlastní. Provozuje ji však ministerstvo zdravotnictví, které si areál od Prahy pronajímá. Magistrát s ministerstvem před časem podepsal novou nájemní smlouvu na dvacet let s desetiletou opcí.

Nemocnice Na Františku je v Praze jedinou nemocnicí, kterou provozuje samospráva. Podle radního Lacka jde o historicky nejstarší zdravotnické zařízení v Praze. Radnice chce v koncesním řízení do března příštího roku najít provozovatele, který by musel zachovat stávající úroveň služeb. Podle kritiků záměru však v posledních letech došlo v nemocnici k výraznému omezení služeb a případného provozovatele nebude nic zavazovat ke zlepšování nabídky pro běžné obyvatele Prahy. Proti plánu vedení Prahy 1 se důrazně staví starosta Prahy 7 a poslanec Jan Čižinský (KDU-ČSL/Trojkoalice) a velká část zastupitelské opozice na pražském magistrátu.

O záměru tento týden jednalo zastupitelstvo Prahy 1, na kterém místostarosta městské části Daniel Hodek (ČSSD) uvedl, že radnice koncesní řízení rušit nehodlá. Podle vedení městské části je stávající režim, kdy zařízení provozuje sama radnice, finanční neúnosný. Celková hodnota koncese na 35 let je odhadována na 10,5 miliardy korun. Firmy mohly nabídky podávat do 14. prosince, vítěz by měl být znám 15. ledna a smlouva vstoupit v platnost od 1. března. Konkrétní podmínky pronájmu vzejdou z výběrového řízení.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?