Radnice v Jablonci letos rekordně investovala do své nemocnice

19. 12. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Bezmála 21 milionů korun investovala letos do své nemocnice jablonecká radnice. Podle mluvčí nemocnice Petry Hybnerová to byla zatím nejvyšší částka. "Pokud vezmu údaje za posledních pět let, tak jsme před tím od radnice dostali nejvíce v roce 2008, třináct milionů," uvedla Hybnerová.


Za vysokou investicí města je zejména nutnost výstavby onkologického pavilonu a digitalizace mamografického pracoviště. „Jsme jediní na Jablonecku a Semilsku, kdo nabízí ženám mamografický screening, což je preventivní vyšetření prsu,“ uvedla lékařka Eva Rappová.

Podle primátora Petra Beitla (ODS) původně tak velkou investici nepředpokládali. „Počítali jsme, že na obě akce získáme výrazné dotační podpory, ale bohužel ze strany grantů ani Libereckého kraje se nám nepodařilo podporu sehnat a nechtěli jsme již déle čekat,“ vysvětlil Beitl.

Nový digitální mamograf za šest milionů korun je v provozu od konce října, vyšetřili na něm už přes tisíc žen a u deseti objevili nádor prsu. „Denně vyšetříme 40 až 50 žen,“ dodala Rappová.
Výstavba onkologického pavilonu v areálu nemocnice za více než 26 milionů korun je rozdělena do dvou let. Letos radnice zaplatí 8,5 milionu, zbývajících zhruba 18 milionů v příštím roce.

Současná onkologie je v pronajatých prostorech v Liberecké ulici, které jsou malé a zastaralé. Pro pacienty je problém také najít v blízkosti odloučeného pracoviště místo k parkování. Po postavení nové onkologie pacientům navíc odpadne cestování, když potřebují na laboratorní nebo rentgenové vyšetření. Nyní chodí pěšky nebo je musí do nemocnice odvézt sanitka.

Otevření nové onkologie plánuje nemocnice na podzim příštího roku. „Jejím vybudováním bude završeno sestěhování všech oddělení nemocnice pod jednu střechu,“ dodala Hybnerová. Ročně v onkologické ambulanci provedou přes 8000 vyšetření, podají 800 infuzních chemoterapií a naordinují přes 4000 jiných typů léčby onkologického onemocnění. Letos přijali k léčbě 356 lidí, loni měli 194 nových pacientů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?